Bardzo smaczna zupa o wyrazistym smaku i aromacie. Idealna na chłodne dni.
Zupę można przyrządzić ze świeżej kukurydzy ale także z kukurydzy z puszki.
Obie wersje zupy smakują wyśmienicie.
Zupę można przyrządzić ze świeżej kukurydzy ale także z kukurydzy z puszki.
Obie wersje zupy smakują wyśmienicie.
- 3
duże kukurydze lub 3 puszki kukurydzy
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka kurkumy w proszku
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
- 500 ml wywaru z jarzyn
- 1 puszka (400 ml) mleka kokosowego
- 1 papryczka chili
- sól
- W garnku z grubym dnem rozpuszczamy masło, dodajemy drobno pokrojoną papryczkę chili i wyciśnięty przez praskę czosnek. Chwilę smażymy- około 2 min.
- Do garnka dodajemy (odsączone) ziarna kukurydzy i smażymy przez następne 2 min stale mieszając.
- Następnie dodajemy kurkumę, słodką paprykę, odrobinę soli i wlewamy wywar. Wszystko mieszamy i chwilę gotujemy.
- Dodajemy mleko kokosowe i wszystko gotujemy przez 15 min.
- Kiedy kukurydza jest miękka miksujemy ją blenderem (dość długo)
- Zupę przecedzamy przez sitko aby uzyskać gładki krem bez łusek kukurydzy.
Zupa idealnie pasuje z grzankami ziołowymi.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz