Tłusty czwartek już tuż..tuż. Faworki już były, teraz pora na przepyszne, mięciutkie mini pączki serowe. Nie ukrywam, że to nasz debiut w przygotowaniu pączków. Przepisów w internecie jest mnóstwo. Inspirując się innymi przepisami a także informacją od mamy powstały te oto pączusie. Nie ukrywam, że jesteśmy bardzo zadowoleni z efektów naszej pracy, ponieważ znikały z talerza w bardzo szybkim tempie.
Składniki:
- 1/2 kg twarogu sernikowego
- 2 pełne szklanki mąki
- 1 cukier wanilinowy
- 4 jajka
- 1 łyżka wódki
- 3/4 szklanki cukru
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 2 łyżki śmietany 18%
- cukier puder
- tłuszcz do smażenia
Sposób przygotowania:
- Wszystkie składniki bardzo dobrze mieszamy. Wyrabiamy ciasto na jednolitą masę.
- Nabieramy ciasto małą łyżeczką, drugą zrzucamy ciasto bezpośrednio do garnka z rozgrzanym tłuszczem.
- Smażymy na złoty kolor.
- Wyjmujemy łyżką cedzakową i układamy na ręczniku papierowym.
- Po ostudzeniu posypujemy cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz