Pączki serowe


               Tłusty czwartek już tuż..tuż. Faworki już były, teraz pora na przepyszne, mięciutkie mini pączki serowe. Nie ukrywam, że to nasz debiut w przygotowaniu pączków. Przepisów w internecie jest mnóstwo. Inspirując się innymi przepisami a także informacją od mamy powstały te oto pączusie. Nie ukrywam, że jesteśmy bardzo zadowoleni z efektów naszej pracy, ponieważ znikały z talerza w bardzo szybkim tempie.


Składniki:

- 1/2 kg  twarogu sernikowego
- 2 pełne szklanki mąki
- 1 cukier wanilinowy
- 4 jajka
- 1 łyżka wódki
- 3/4 szklanki cukru
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 2 łyżki śmietany 18%
- cukier puder
- tłuszcz do smażenia



Sposób przygotowania:
  1.  Wszystkie składniki bardzo dobrze mieszamy. Wyrabiamy ciasto na jednolitą masę.
  2. Nabieramy ciasto małą łyżeczką, drugą zrzucamy ciasto bezpośrednio do garnka z rozgrzanym tłuszczem.
  3. Smażymy na złoty kolor.
  4. Wyjmujemy łyżką cedzakową i układamy na ręczniku papierowym. 
  5. Po ostudzeniu posypujemy cukrem pudrem.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz