Chrupiąca, pieczona ryba z frytkami z cukini


              Pyszne, bardzo szybkie danie. Jesteśmy zachwyceni tym pomysłem na obiad.  Kiedy nie mamy za dużo czasu na gotowanie, ten przepis sprawdza się w 100%.  Rybka smakowała wyśmienicie. Danie w całości przygotowane przez męża.  Uwielbiam jak gotuje:-)


Składniki:

- 450g filetów z sandacza
- 2 cukinie
- 3/4 szklanki bułki tartej (użyliśmy bezglutenowej)
- ser długo dojrzewający (użyliśmy Grana Padano - lidl)
- 2 ząbki czosnku
- oliwa z oliwek
- suszone zioła: tymianek, zioła prowansalskie





Sposób przygotowania:

  1. Czosnek obieramy, przeciskamy przez praskę i mieszamy z około 4 łyżkami oliwy z oliwek i suszonymi ziołami.
  2. Filety nacieramy czosnkiem, posypujemy odrobiną tymianku.
  3.  Bułkę tartą mieszamy z starkowanym na małych oczkach serem.
  4. Rybę z  dwóch stron obtaczamy w bułce wymieszanej z serem.
  5. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. 
  6. Cukinię myjemy i kroimy na cienkie paski grubości około 1,5 cm.
  7. Obtaczamy w bułce wymieszanej z serem i układamy na blaszce,
  8. Pieczemy przez około 20 minut w temperaturze 200 stopni.

3 komentarze:

  1. Świetnie napisane. Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Tak przyrządzone danie rybne z pewnością bardzo dobrze smakuje i jak dla mnie jest to niezwykle ważne danie, ponieważ ryba jest po prostu zdrowa. Ja także chętnie korzystam z przepisów https://mowisalmon.pl/przepisy/ i to właśnie dzięki tej stronie nauczyłam się robić ryby w różnych odsłonach.

    OdpowiedzUsuń