Za oknem jesienna pogoda. Temperatura znacząco spadła...czyżby to już koniec lata? Mamy nadzieję, że nie. Jednak na poprawę humoru proponujemy przepyszne kruche ciasto z borówkami i malinami. Ciasto może być przygotowane również z innymi owocami. Kruche ciasto pieczone było w środku nocy. Wyszło idealnie i bardzo nam smakowało. Coś w tym jest... Kiedy ciasto przygotowujemy bez okazji, tak na szybko, to zawsze wychodzi znakomicie. Jeśli pieczemy je na jakaś uroczystość to często się zdarza, że jednak coś będzie nie tak. U Was także tak jest...?
Składniki:
- 250g margaryny
- 1 jajko
- 1/2 szklanki cukru pudru
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- około 500g owoców (użyłam borówek amerykańskich i malin)
- łyżka mąki ziemniaczanej
- 3 łyżki cukru
- cukier wanilinowy
Kruszonka
- 100g masła
- 100g cukru pudru
- 200g mąki
Sposób przygotowania:
- Mąkę przesiewamy na blat. Dodajemy pokrojone masło, jajko, cukier, proszek do pieczenia i wszystko wyrabiamy na jednolita masę.
- Formujemy kulę. Przekładamy do woreczka i godzinę chłodzimy w lodówce.
- Blaszkę smarujemy tłuszczem. Schłodzonym ciastem wyklejamy formę.
- Owoce mieszamy z cukrami, mąką i wykładamy na ciasto.
- Następnie przygotowujemy kruszonkę. Wszystkie składniki dokładnie łączymy i posypujemy wierzch ciasta.
- Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez 35 minut.
Na jak dużą formę jest przepis?
OdpowiedzUsuńNa standardowa okrągłą formę do tarty o średnicy około 27 cm. Smacznego!
UsuńRobię to ciasto po raz 20 chyba... 4 razy znajomi pytali o przepis- jest genialne! Aczkolwiek do spodu daje margarynę pół na pół z masłem. Próbowałam już wersji maliny i śliwki oraz maliny i nektarynki- obydwie mega! No i błyskawicznie się je robi. Dzięki za przepis! Pozdrawiam, Kasia
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszymy, że ciasto smakuje. My także modyfikujemy ten przepis i dodajemy różne owoce. Pozdrawiamy serdecznie
UsuńCzy mozna podpiekac wstepnie ciasto przed wylozeniem owocow ?
OdpowiedzUsuńOczywiście. W niczym to nie będzie przeszkadzać.
OdpowiedzUsuń