- duża garść
świeżej bazylii (ale może być suszona)
- 2 łyżki oliwy
- cukier, sól, świeżo zmielony czarny pieprz
- 3 łyżki gęstej śmietany
- parmezan do posypania
- 2 łyżki oliwy
- cukier, sól, świeżo zmielony czarny pieprz
- 3 łyżki gęstej śmietany
- parmezan do posypania
- przecier
pomidorowy
- 500 ml bulionu
z kostki rosołowej
Sposób przygotowania:
1. Cebulę i czosnek obieramy i drobno siekamy.
Sposób przygotowania:
1. Cebulę i czosnek obieramy i drobno siekamy.
2. Oliwę rozgrzewamy w garnku, w którym będziemy
gotowali zupę. Wrzucamy czosnek i cebulę i szklimy.
3. Następnie dodajemy odrobinę posiekanego chilli.
Wszystko delikatnie smażymy.
4. Po chwili dodajemy pomidory z puszki , przecier
pomidorowy i wlewamy około 2 szklanek bulionu.
5. Przyprawiamy cukrem( płaska łyżeczka) , solą i pieprzem.
6. Gotujemy ok. 30 min.
7. Następnie dodajemy posiekaną (lub suszoną)
bazylię i zabielamy zupę śmietaną.
8. Całość miksujemy na jednolity krem.
9. Podajemy posypaną startym parmezanem z
chrupiącą bagietką.
Żeby zupa była jeszcze lepsza, wrzucamy do niej trochę zwykłej bułki, porwanej
na kawałki, która sobie pływa i powoli nasiąka, a na sam koniec ją miksujemy z resztą zupy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz