Toskańska zupa pomidorowa

               Pierwszy raz toskańską zupę pomidorową jedliśmy u koleżanki na  imprezie urodzinowej. Wszystkich gości, zupa urzekła wyjątkowym aromatem ale przede wszystkim niepowtarzalnym smakiem. Wiedzieliśmy, że przepis trzeba wypróbować w naszym domu. 

Składniki:

- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 1 posiekana papryczka chilli
- 2 puszki pomidorów
- duża garść świeżej bazylii (ale może być suszona)
- 2 łyżki oliwy
- cukier, sól, świeżo zmielony czarny pieprz
- 3 łyżki gęstej śmietany
- parmezan do posypania
- przecier pomidorowy
- 500 ml bulionu z kostki rosołowej


Sposób przygotowania:

1.  Cebulę i czosnek obieramy i drobno siekamy.
2.  Oliwę rozgrzewamy w garnku, w którym będziemy gotowali zupę. Wrzucamy czosnek i cebulę i szklimy.
3.  Następnie dodajemy odrobinę posiekanego chilli. Wszystko delikatnie smażymy.
4.  Po chwili dodajemy pomidory z puszki , przecier pomidorowy i wlewamy około 2 szklanek bulionu.
5.  Przyprawiamy cukrem( płaska łyżeczka) , solą  i pieprzem.  
6.  Gotujemy ok. 30 min.
7.  Następnie dodajemy posiekaną (lub suszoną) bazylię i zabielamy zupę śmietaną.
8.  Całość miksujemy na jednolity krem.
9.  Podajemy posypaną startym parmezanem z chrupiącą bagietką.

Żeby zupa była jeszcze lepsza, wrzucamy do niej trochę zwykłej bułki, porwanej na kawałki, która sobie pływa i powoli nasiąka, a na sam koniec ją miksujemy z resztą zupy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz