Placki z dyni

            Przepis na przepyszne placki pochodzi od mamy. Podczas jednej z wizyt wspólnie je przyrządzaliśmy. Zrobiliśmy je z kilku porcji. U nas w rodzinie wszystko przyrządza się z kilku porcji:) Jedliśmy je na śniadanie obiad i na kolację. Następnego dnia trochę je urozmaiciliśmy smarując dżemem truskawkowym a mąż dodatkowo dodał ser pleśniowy.  Polecamy!

Składniki:

- 0,7 kg zmielonej dyni
- 4 jajka
- pół szklanki śmietany lub jogurtu bałkańskiego
- 7 łyżek cukru
- cukier wanilinowy
- 4 szklanki mąki
- płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Przygotowanie:

  1.  Wszystkie produkty miksujemy.
  2.  Gdy ciasto jest za rzadkie dosypujemy trochę mąki.
  3.  Smażymy na rozgrzanym tłuszczu na kolor złocisty.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz