Uważam, że jest to najlepszy przepis na puszystą babkę. Piecze się ją przez godzinę w 160 stopniach dzięki czemu, jest ona niezwykle delikatna, mokra i miękka. Smak i aromat rewelacyjny.
Wszystkim bardzo smakowała!
Składniki:
- 5 jaj
- cukier wanilinowy
- olejek migdałowy
- pół szklanki oleju
- pół szklanki wody
- 2 łyżeczki proszeku do pieczenia
- 20 dag cukru pudru
- 30 dag mąki
- polewa czekoladowa lub czekolada
Sposób wykonania:
- Wodę, olej i cukier puder miksujemy.
- Dodajemy żółtka, cukier wanilinowy i cały olejek migdałowy.
- Mąkę mieszamy z 2 łyżeczkami proszku do pieczenia i powoli dodajemy do reszty. Dalej miksujemy.
- W oddzielnym naczyniu ubijamy pianę z białek.
- Dodajemy do reszty i delikatnie mieszamy łyżką.
- Foremkę smarujemy margaryną i wysypujemy bułką tartą.
- Nagrzewamy piekarnik i pieczemy przez godzinę w 160 stopniach.
pyszna, Bardzo dobra Jestem nią zachwycona
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszymy, że babka smakowała.
OdpowiedzUsuń