Moja pierwsza rolada. Nie jest idealna i pod względem wyglądu pozostawia wiele do życzenia ale wszystko wynagradza jej wyjątkowy czekoladowy smak. Bardzo nam i naszej rodzinie przypadła do gustu.
Składniki:
Czekoladowa rolada
- 4 duże jajka
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 1/3 szklanki niesłodzonego kakao
- 2 duże czubate łyżki mąki ryżowej
- 2 duże łyżki startej gorzkiej czekolady
- 1/4 miękkiego masła
- aromat do ciasta waniliowy
- 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
Krem
- 100g miękkiego masła
- 250g mascarpone
- 100ggorzkiej czekolady
- 2-3 łyżki ciemnego kakao do wypieków
- 2 łyżki cukru pudru
Krem
- Czekoladę siekamy i roztapiamy w kąpieli wodnej a następnie studzimy.
- Mascarpone i miękkie masło dokładnie miksujemy.
- Dodajemy czekoladę, kakao – miksujemy wszystko razem do momentu aż składniki dobrze się połączą
- Dodajemy cukier do smaku i jeszcze raz miksujemy.
Ciasto
- Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Przygotowujemy blaszkę ( 33 na 23 cm), wykładamy na nią papier do pieczenia i delikatnie natłuszczamy papier.
- Jajka ubijmy mikserem, dodajemy cukier i olejek, dalej miksujemy na gładką masę.
- Mąkę łączymy z kakao i proszkiem do pieczenia i stopniowo dodajemy do masy jajecznej.
- Masło roztapiamy i przestudzone powoli dolewamy do reszty składników.
- Ciasto przekładamy do blaszki, wyrównujemy i pieczemy przez około 20 -25 minut.
- Po tym czasie wyjmujemy je z piekarnika i na 5 minut pozostawiamy w blaszce.
- Czytą kuchenną ścierkę posypujemy cukrem pudrem i zawijamy ciasto w rulon. Odstawiamy do wystygnięcia.
- Przekładamy ciasto kremem, zawijamy i wstawiamy na 3 godziny do lodówki.
Moim zdaniem bardzo zgrabna :)
OdpowiedzUsuńDziękujemy!
OdpowiedzUsuńZ dodatkiem mąki ryżowej? Nie pszennej? Na pewno jest pyszne.
OdpowiedzUsuńhttps://jaglusia.wordpress.com/
Tak. Jak najbardziej z dodatkiem mąki ryżowej. Pozdrawiamy
OdpowiedzUsuń