Pieczony pstrąg to dobry pomysł na szybki obiad. Ryba jest bardzo prosta w przyrządzeniu. Może być podana z pieczonymi ziemniaczkami. Inspiracja pochodzi ze strony - kuchnia lidla.
Składniki:
- biały
pieprz
- ok. 80 –
90 g masła
- 4 ząbki
czosnku
- 1 cytryna,wyszorowana,sparzona
- 1 cytryna,wyszorowana,sparzona
- świeży
koper (garść)
- oliwa z
oliwek
Sposób
przygotowania:
Marynata z
cytryną
- Cytrynę (razem ze skórkami) kroimy w cząstki, usuwamy pestki, kładziemy na suchej, rozgrzanej patelni i mocno przypiekamy!
- Przewracamy cytryny na patelni i dodajemy pokrojone w półplastry cebule.
- Całość doprawiamy niewielką ilością soli, białym pieprzem i 2 ząbkami czosnku pokrojonymi w plasterki.
- Dusimy tak przez mniej więcej 2 minuty.
- Tak przygotowaną marynatę studzimy.
Marynata z
ziół
- 2 ząbki czosnku siekamy, następnie rozcieramy z solą i mieszamy z pokrojonym koprem. Miękkie masło (ok. 30 -40 g) rozcieramy z ziołami.
- Oskrobane i wypatroszone pstrągi nacinamy w poprzek, tworząc malutkie kieszonki.
- Od środka (od dołu ryby) faszerujemy pstrągi marynatą z cytryny i cebuli. Wbijamy wykałaczki aby farsz nie wypadł podczas smażenia. W kieszonki wycięte w poprzek wkładamy marynatę z masła i ziół.
- Na blachę wyłożoną pergaminem nalewamy oliwę z oliwek (niewielką ilość, ok. 30 ml), układamy pstrągi
- Wkładamy do piekarnika na 180-190°C i pieczemy je mniej więcej 20 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz