Ciasto migdałowe

         
             W ostatnim czasie jedliśmy sporo ciast. Tak się złożyło, że większość była z masą. Lubimy migdały stąd pomysł na ciasto właśnie z nimi w roli głównej.  Inspiracji szukałam w internecie. Natknęłam się na przepis który znajdował się na  blogu grumko i delikatnie go zmodyfikowałam. Ciasto w smaku jest bardzo dobre.  Idealnie pasuje do pysznej herbatki...bo kawki nie pijemy:)



Składniki:

- 200g surowych migdałów
   w skórkach
- płatki migdałowe do dekoracji
- 220g masła w temperaturze pokojowej
- 220g cukru
- 3 jajka
- 2 łyżeczki olejku migdałowego
- łyżeczka olejku wanilinowego
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 10 łyżek mąki
- 2 tabliczki czekolady (gorzka, mleczna)
- śmietanka




Sposób przygotowania:
  1.  Przygotowujemy foremkę o średnicy 24cm.  Smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia. 
  2. Rozdrabniamy migdały w bardzo drobne kawałeczki. 
  3. Ucieramy masło z cukrem na gładką jednolitą masę. 
  4. Dodajemy jajka, migdały, olejki i bardzo dokładnie mieszamy. 
  5. Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia i dodajemy do reszty składników. 
  6. Wykładamy na formę, wyrównujemy powierzchnię i pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez około 45- 50 minut
  7. W rondelku mieszamy śmietankę z czekoladą i powstałą polewą dekorujemy ciast. Na górę posypujemy uprażone migdałami.


Świąteczne słodkości!

8 komentarzy:

  1. Mniam, wygląda pysznie :) Też lubię ciasta migdałowe :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wszystko, co z migdałami, jest dobre:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pysznie :)
    Zapraszam do udziału w akcji :)
    http://zmiksowani.pl/akcje-kulinarne/swiateczne-slodkosci

    OdpowiedzUsuń
  4. uwielbiam migdałowe wypieki, mają niepotarzalny smak!

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam takie migdałowe i orzechowe wypieki ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń