Ostatnio miałam wielka chęć na ucztę dla oczu i podniebienia. Tarta z bakłażanem, cukinią i szynką parmeńską przypomina nam nasz urlop w Toskanii. Połączenie tych składników to bogactwo smaków. Nie jest to ciężkie danie a smak naprawdę wyjątkowy.
Składniki:
- 100g szynki parmeńskiej
- 1 marchewka
- 1 cukinia
- 1 bakłażan
- 1 jajko
- 120g zimnego masła
- 250g mąki
- 1 żółtko
- sól, pieprz
- 50 ml wody
- 150g startej mozzarelli
- 150 ml śmietany 30%
- suszona bazylia
Sposób przygotowania:
- Tarta: Wysypujemy mąkę na blat i dodajemy pokrojone w kawałki masło. Łączymy składniki.
- Dodajemy sól, zimna wodę i krotko wyrabiamy ciasto.
- Formujemy kulę i wkładamy do lodówki na 45 min.
- Rozwałkujemy ciasto i układamy w formie. Nakładamy na ciasto papier do pieczenia i wysypujemy fasole.
- Pieczemy przez 15 minut w temperaturze 180 stopni. Następnie ściągamy fasolę i pieczemy same ciasto przez 5 minut. Odstawiamy do przestygnięcia.
- W miseczce mieszamy śmietanę, jajko, ser i doprawiamy solą, pieprzem i bazylią.
- Wylewamy wymieszane składniki na ostudzone ciasto.
- Bakłażan, cukinię i marchewkę obieramy skrobaczką do warzyw w cienkie paseczki. Układamy je naprzemiennie na cieście. Pomiędzy warzywa układamy pokrojone paski szynki parmeńskiej.
- Wierzch smarujemy oliwą i pieczemy w nagrzanym piekarniku przez 20 minut w temperaturze 170 stopni.
Wygląda rewelacyjnie, aż mi się w głowie zakręciło :)
OdpowiedzUsuń