Kiedy pierwszy raz usłyszałam, że koleżanka chce przygotować swoim dzieciom babkę majonezową, nie kryłam zdziwienia. Jakoś nie pasowało mi połączenie majonezu i ciasta. Wydawało mi się, że nie może postać z tego coś dobrego. Jednak ciekawość wygrała. Musiałam sama sprawdzić ten przepis. W odwiedziny miał przyjść nasz kolega. Była to dobra mobilizacja aby przygotować tę dość oryginalną babkę. Moje obawy były nieuzasadnione. Wszystkie składniki pięknie się połączyły i powstało bardzo smaczne ciasto. Przygotowanie babki jest niezwykle proste.
Składniki:
- 4 jajka
- ½ szklanki mąki ziemniaczanej (przesiana)
- ½ szklanki mąki pszennej(przesiana)
- 1 szklanka cukru
- 1 cukier wanilinowy
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- budyń śmietankowy
- 4 łyżki majonezu
Sposób przygotowania:
- Foremkę smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą.
- Wszystkie składniki bardzo dokładnie miksujemy na najwyższych obrotach.
- Masę przekładamy do formy.
- Pieczemy przez 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
- Dekorujemy polewą czekoladową albo cukrem pudrem.
Kusi mnie ta babka od dawna, ale jakoś ten majonez... Lekko mnie przeraża ;)
OdpowiedzUsuńMieliśmy tak samo:) Nie ma co się bać. Trzeba spróbować.
OdpowiedzUsuńzapomniałaś w składnikach o mące ;)
OdpowiedzUsuńFaktycznie!! Ślicznie dziękujemy za uwagę. Raczej bez mąki ciasto by nie wyszło. Pozdrawiamy.
OdpowiedzUsuń