Jest to jedno z ulubionych ciast w naszej rodzinie. Na świętach, urodzinach, imieninach, ciasto zawsze się pojawia. Jak na razie nikomu się nie znudziło i nadal wszyscy zajadają je ze smakiem. Ciasto zawsze się udaje i nie wymaga pieczenia.
Składniki:
- słoik wiśni drylowanych
- 3 galaretki wiśniowe
- 2 kostki twarogu
- pół szklanki cukru pudru
- śmietana 36%
- 3 śmietanfixy
- słoik Nutelli 600g
- cukier wanilinowy
- cukier wanilinowy
- opakowanie sucharów około 250g
Sposób przygotowania:
- Paczkę sucharów zgniatamy w pył. (można rozbić tłuczkiem do mięsa) Suchary nie muszą być miałkie, drobne grudki sprawiają wrażenie obecności orzechów.
- Nutellę wkładamy do gorącej wody żeby się rozpuściła.
- Dobrze mieszamy z sucharami i wykładamy na blaszkę. Wygniatamy spód w blaszce.
- 2 kostki twarogu miksujemy z pół szklanki cukru pudru i wykładamy na suchary z nutellą.
- Śmietanę 36% ubijamy mikserem dodając śmietanfixy i łyżeczkę cukru wanilinowego (można dodać 2 łyżki cukru pudru). Krem wykładamy na nasz spód z masą twarogową.
- Galaretki wiśniowe przyrządzamy zgodnie z opisem na opakowaniu. Odstawiamy do stężenia. Wiśnie z kompotu odcedzamy na sitku, układamy na ubitej śmietanie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz