Sernik


              Czy jest ktoś kto nie lubi sernika? Prawie każdy z chęcią po niego sięga.  Dla nas sernik musi być: wilgotny, puszysty i bardzo smaczny. Przepisem na takie właśnie ciasto chcemy się z Wami podzielić. Wcześniej pojawił się u nas przepis na sernik jagodowy tym razem wracamy do klasyki. Takie ciasto towarzyszy nam od zawsze. Obowiązkowo musi pojawić się na świątecznym stole.  Do tej pory fascynują mnie powstałe podczas pieczenia "krople rosy."


Składniki:

Masa
 - 1 kg mielonego twarogu
 ( w wiaderku)
- 1/2 szklanki oleju
- 2 szklanki mleka
- 1 szklanka cukru
- 2 jajka
- 4 żółtka
- olejek cytrynowy
- 2 budynie waniliowe

Spód
- 1 jajko
- 2 żółtka
- 15 dag margaryny
- 30 dag mąki
- 2 łyżki smalcu
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia

 
Sposób przygotowania:

  1. Wszystkie składniki  do wykonania spodu ciasta bardzo dokładnie ręcznie wyrabiamy i wykładamy na blaszkę  wyłożoną papierem do pieczenia.
  2. Masa. Miksujemy żółtka z cukrem do momentu uzyskania puszystej konsystencji masy.
  3. Następnie stopniowo dodajemy jajka i dalej całość dokładnie miksujemy.
  4. W następnej kolejności, stopniowo dodajemy mielony twaróg, olej, mleko, budynie i olejek cytrynowy. 
  5. Wszystkie składniki bardzo dobrze miksujemy.
  6. Wylewamy masę serową na spód ciasta. 
  7. Pieczemy przez 60 min w 180 stopniach.
  8. Białka które zostały nam z utworzenia spodu i masy  ( około 6 ) bardzo dokładnie miksujemy stopniowo dosypując 1 szklankę cukru. Ubite na sztywno białka wykładamy na upieczone po godzinie ciasto i pieczemy przez 10 minut w piekarniku o temperaturze 150 stopni.




5 komentarzy:

  1. Mmm, wygląda pysznie, ja ostatnio też robiłam sernik... z chałwą. Polecam ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Takiego sernika nie znamy. Na pewno skorzystamy z przepisu. Pozdrawiamy

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale mi narobiłaś smaku!!! Obiecuję wypróbować, bo Remik uwielbia, a ja jakoś z pieczeniem sernika na bakier zawsze �� Pozdrawiam i smacznego ��

    OdpowiedzUsuń
  4. Wypróbuj koniecznie przepis! Naprawdę serniczek jest palce lizać.

    OdpowiedzUsuń