Paszteciki z kapustą i grzybami idealnie pasują do czerwonego barszczu. Przyrządziliśmy je na zabawę sylwestrową. Najczęściej po świętach zostaje trochę wigilijnej kapusty, warto ją wykorzystać do pasztecików. Pasuje idealnie.
Składniki na ciasto:
- 0,5 kg mąki
- 40 g drożdży
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru
- szklanka mleka
- 3 żółtka
- 1/4 kostki margaryny lub masła
Składniki na farsz:
- 0,5 kg kapusty kiszonej
- 30 g suszonych grzybów
- 2 cebule
- olej, łyżka masła
- sól, pieprz
Przygotowanie farszu:
- Kapustę obgotowujemy w wodzie i wystudzamy. Grzyby najlepiej dzień wcześniej namoczyć i gotujemy.
- Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju. Solimy i dodajemy masło.
- Kapustę drobno siekamy, dodajemy pokrojone grzyby i podsmażoną cebulkę.
- Doprawiamy solą i pieprzem.
Przygotowanie ciasta:
- W letnim mleku rozpuścić drożdże, dodać mąkę i resztę składników.
- Wyrobić jednolitą masę.
- Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
- Po wyrośnięciu ciasta uformować pasy o szerokości około 10 cm i grubości 4 mm
- Nakładamy przygotowany farsz, zawijamy i przycinamy tworząc paszteciki.
- Pieczemy około 20 – 25 min w temperaturze 190 st.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz