Bardzo lubimy racuchy. Najlepsze są wyrośnięte, chrupiące i usmażone na złoty kolor. Wystarczyło posypać je cukrem pudrem a "same" znikały z talerza. Jest to świetny pomysł na smaczny i szybki obiad.
Składniki:
- 450 g mąki pszennej
- 30 g świeżych drożdży
- 1,5 łyżki cukru
- 1,5 szklanki letniego mleka
- 1 jajko
- olej do smażenia
Sposób przygotowania:
- Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy pokruszone drożdże, cukier i zalewamy pół szklanki ciepłym mlekiem. Mieszamy wszystkie składniki.
- Nakrywamy ścierką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 minut.
- Po tym czasie, kiedy ciasto wyrośnie dodajemy resztę mleka i jajko. Ponownie odstawiamy do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.( czekamy około 45 minut)
- Nakładamy ciasto łyżką i smażymy na złoty kolor z obu stron.
- Podajemy posypane cukrem pudrem lub owocową konfiturą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz