Racuchy drożdżowe


                      Bardzo lubimy racuchy. Najlepsze są wyrośnięte, chrupiące i usmażone na złoty kolor.  Wystarczyło posypać je cukrem pudrem  a "same" znikały z talerza. Jest to świetny pomysł na smaczny  i szybki obiad.



Składniki:

- 450 g mąki pszennej
- 30 g świeżych drożdży
- 1,5 łyżki cukru
- 1,5 szklanki letniego mleka
- 1 jajko
- olej do smażenia







Sposób przygotowania:

  1.  Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy pokruszone drożdże, cukier i zalewamy pół szklanki  ciepłym mlekiem. Mieszamy wszystkie składniki.
  2. Nakrywamy ścierką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 minut. 
  3. Po tym czasie, kiedy ciasto wyrośnie dodajemy resztę mleka i jajko. Ponownie odstawiamy do wyrośnięcia.  Ciasto powinno podwoić swoją objętość.( czekamy około 45 minut)
  4. Nakładamy ciasto łyżką i smażymy na złoty kolor z obu stron.
  5. Podajemy posypane cukrem pudrem lub owocową konfiturą. 







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz