Wolną sobotę trzeba dobrze wykorzystać. Rzadko się zdarza, że spędzamy ją tylko w domu. Najczęściej gdzieś wyjeżdżamy odwiedzając rodzinę i bliskich. Wspólnie spędzony czas w domu zaowocował pysznym obiadem i deserem. Ciasto z musem brzoskwiniowym to debiut. Bardzo nam on smakował. Serdecznie polecamy!
Składniki:
- 5 jajek
- szklanka maki tortowej
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 3/4 szklanki cukru
Masa
- 0,75 ml mleka
- 3 budynie waniliowe lub śmietankowe
- 125g masła w kostce
- masę można zastąpić gotowa masą karpatkową
Mus brzoskwiniowy
- puszka brzoskwiń
- 3 galaretki brzoskwiniowe
Sposób przygotowania:
- Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy mikserem na sztywną pianę.
- Pod koniec ubijania dodajemy pomału cukier, a następnie zmniejszamy obroty i dodajemy po jednym żółtku. Nadal miksujemy.
- Do powstałej masy przesypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wszystko delikatnie mieszamy łyżką i wylewamy na wyłożoną papierem do pieczenia blachę.
- Wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy w temperaturze 170 st przez około 25 min.
- Odstawiamy do przestygnięcia. Nasączamy sokiem z brzoskwiń.
- Masa: odlewamy szklankę mleka. Resztę mleka zagotowujemy.
- W pozostałym mleku rozpuszczamy budynie. Do gotującego się mleka wlewamy rozpuszczone budynie.
- Kiedy budyń jest już gotowy odstawiamy go do przestygnięcia.
- Dodajemy posiekane masło. Wszystko miksujemy do uzyskania gładkiej masy.
- Mus brzoskwiniowy: Brzoskwinie kroimy w kostkę i blendujemy na jednolity mus.
- Galaretki przyrządzamy w 1 litrze wody. Kiedy galaretka zaczyna tężeć mieszamy je z zmiksowanymi brzoskwiniami i odstawiamy do stężenia.
- Na biszkopt wykładamy masę budyniową i tężejący mus brzoskwiniowy. Odstawiamy ciasto do lodówki.
Apetycznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńJak pięknie podane. A ciasto pierwsza klasa.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do mnie.
Wygląda super!
OdpowiedzUsuńPięknie podane i cudownie się prezentuje ;)
OdpowiedzUsuńwymiary blachy?
OdpowiedzUsuńCiasto zrobione w blaszce 25x30cm
OdpowiedzUsuńWygląda wspaniale :)
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie:)
OdpowiedzUsuńW przepisie nic nie ma o cukrze w masie budyniowej? Rozumiem że budynie maja być takie małe na pół litra.
OdpowiedzUsuńFaktycznie nasz błąd. Budynie gotujemy według instrukcji na opakowaniu z 2 łyżkami cukru ale z 0,75 l mleka.
OdpowiedzUsuń