Pieczony łosoś pod chrupiącą chmurką

          Pieczony łosoś to świetny pomysł na pyszny i zdrowy obiad. Łosoś bardzo dużo zyskuje dzięki wspaniałej aromatycznej kruszonce. Taki sposób przyrządzenia łososia bardzo nam smakował.

Składniki:

- łosoś norweski 400g
- pęczek natki pietruszki
- pomidory suszone 6 sztuk
- 2 ząbki czosnku
- cytryna
- bułka tarta
- sól, pieprz
- olej




Sposób przygotowania:

  1. Łososia myjemy, osuszamy i kroimy na porcje.
  2. Wkładamy do naczynia żaroodpornego. Solimy i pieprzymy.
  3. Kruszonka: natkę pietruszki, czosnek, suszone pomidory kroimy  na drobne kawałki. Dodajemy 4 łyżki bułki tartej, 2 łyżki oleju. Doprawiamy solą i pieprzem i dokładnie mieszamy.
  4. Wykładamy kruszonkę na łososia lekko dociskając. Dodajemy kawałki cytryny.
  5. Pieczemy w 180 st przez 20 min.

1 komentarz:

  1. Świetny przepis, robiłam dwa razy i smakowało wyśmienicie. Bożena

    OdpowiedzUsuń