Zupa krem z dyni

           Otrzymaliśmy bardzo dużą ilość dyni. Kilka dni temu były placki, dziś przyszła kolej na zupę. Przepis na krem z dyni jest bardzo zbliżony do przepisu na krem z kukurydzy. Jednak smak jest zupełnie inny. Nam zupa bardzo przypadła do gustu.

Składniki:

- około 1 kg dyni
- 2 cebule (1 czerwona i 1 biała)
- 2-3 ząbki czosnku
- sól, pieprz
- łyżeczka ostrej papryki
- szklanka wywaru drobiowego lub wołowego
- pół łyżeczki oregano
- 400 ml mleka kokosowego
- uprażone ziarna słonecznika
- masło i oliwa

Sposób przygotowania:

  1. Dynię myjemy, wydrążamy gniazda nasiennie, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. 
  2. Cebulę i czosnek drobno siekamy i szklimy w garnku na rozgrzanej oliwie z masłem. 
  3. Następnie dodajemy dynię i smażymy przez 10 minut. 
  4. Warzywa zalewamy bulionem.
  5. Zupę doprawiamy solą, pieprzem, papryką gotujemy przez około 20-30 minut, aż dynia będzie miękka. 
  6. Następnie miksujemy.
  7. Aby nadać łagodniejszego i bardziej orientalnego smaku dodajemy mleczko kokosowe. 
  8. Podajemy z uprażonym słonecznikiem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz