Otrzymaliśmy bardzo dużą ilość dyni. Kilka dni temu były placki, dziś przyszła kolej na zupę. Przepis na krem z dyni jest bardzo zbliżony do przepisu na krem z kukurydzy. Jednak smak jest zupełnie inny. Nam zupa bardzo przypadła do gustu.
Składniki:
- około 1 kg dyni
- 2 cebule (1 czerwona i 1 biała)
- 2-3 ząbki czosnku
- sól, pieprz
- łyżeczka ostrej papryki
- szklanka wywaru drobiowego lub wołowego
- pół łyżeczki oregano
- 400 ml mleka kokosowego
- uprażone ziarna słonecznika
- masło i oliwa
Sposób przygotowania:
- Dynię myjemy, wydrążamy gniazda nasiennie, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę.
- Cebulę i czosnek drobno siekamy i szklimy w garnku na rozgrzanej oliwie z masłem.
- Następnie dodajemy dynię i smażymy przez 10 minut.
- Warzywa zalewamy bulionem.
- Zupę doprawiamy solą, pieprzem, papryką gotujemy przez około 20-30 minut, aż dynia będzie miękka.
- Następnie miksujemy.
- Aby nadać łagodniejszego i bardziej orientalnego smaku dodajemy mleczko kokosowe.
- Podajemy z uprażonym słonecznikiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz