Zupa meksykańska


            Sezon na jesienno - zimowe zupy uważamy za otwarty. Coś w tym jest, że tego typu zupy częściej goszczą na naszym stole właśnie w tym okresie. Zupa ta jest niezwykle sycąca, smaczna i aromatyczna. Dodana do niej wołowina jeszcze bardziej podkreśla smak. Chyba to będzie nasz pierwszy wpis na blogu na zupę, która nie ma konsystencji kremu i na pewno nie ostatni. Można "powiedzieć", że jest to przepis na zupę dla 2 osób na 2 dni:)


Składniki:

- puszka pomidorów
- puszka kukurydzy
- puszka czerwonej fasoli
- 500g przecieru pomidorowego z kartonika
- 2 duże ząbki czosnku
- 500g mięsa wołowego lub wieprzowego
- 1 duża czerwona papryka
- 2 czerwone cebule
- 400ml wywaru warzywnego
- 1 łyżeczka  suszonych ziół: prowansalskich i bazylii
- pół łyżeczki ostrej papryki w proszku
- oliwa z oliwek
- mały pęczek natki pietruszki
- sól, pieprz



Sposób przygotowania:

  1. Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i smażymy. Dodajemy mięso,drobno pokrojone 2 ząbki czosnku i dalej smażymy.  
  2. Mięso doprawiamy solą i pieprzem.
  3. Kiedy mięso jest podsmażone a większość wody wyparowała, przekładamy je do garnka.
  4. Dodajemy pomidory (z zalewą), przecier pomidorowy, odsączoną kukurydzę i fasolę (z zalewą).
  5. Paprykę obieramy ze skórki, kroimy w kostkę i dodajemy do reszty składników.
  6. Wlewamy bulion i gotujemy dalej przez około 20 min.
  7. Doprawiamy ziołami, solą, pieprzem i posypujemy pokrojoną natką z pietruszki.
  8. Zupę podajemy z chrupiącą bagietką.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz