Czy znacie przepis na faszerowaną paprykę kaszą jaglaną, pomidorami i cukinią? Pewnie nie, dlatego szybko przedstawiamy Wam to smaczne danie. Potrawa jest bez mięsa ale dla chętnych jak najbardziej można do farszu dodać podsmażone mięso mielone. W ostatnim czasie kasza jaglana dość często gości na naszym stole. To samo zdrowie, więc korzystamy z tego dobrodziejstwa.
Składniki:
- puszka pomidorów
- 250 ml przecieru pomidorowego
- woreczek kaszy jaglanej
- 4 - 5 papryk
- 2 duże cukinie
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz
- 5 plasterków suszonych pomidorów
- oliwa z oliwek
- 100 g sera typu feta
- suszone zioła: bazylia, oregano
- pół płaskiej łyżeczki ostrej czerwonej papryki
Sposób przygotowania:
- Cukinię myjemy, obieramy, wydrążamy pestki i kroimy na małe kawałki.
- Smażymy na rozgrzanej oliwie aż do miękkości.
- Dodajemy pokrojone na małe kawałeczki suszone pomidory.
- Kaszę jaglaną płuczemy naprzemiennie raz w zimnej raz w ciepłej wodzie aby pozbyć się goryczy.
- Gotujemy przez około 8 - 10 min.
- Cebulę kroimy w kostkę i szklimy na złoty kolor. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i mieszamy.
- Wszystkie składniki łączymy, dodajemy przecier i pomidory z puszki. Całość smażymy przez około 15 min. Pod koniec dodajemy pół łyżeczki ostrej czerwonej papryki, po łyżeczce suszonych ziół i doprawiamy solą i pieprzem. Wszystko mieszamy.
- Papryki myjemy, usuwamy pestki i nakładamy nasz farsz.
- Na wierzch nakładamy cienkie plastry fety.
- Pieczemy w 180 stopniach przez około 30 - 40 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz