Do świąt pozostało jeszcze trochę czasu, jednak już teraz mieliśmy ochotę na prawdziwie świąteczny, mokry, aromatyczny piernik. Dzięki powidłom śliwkowym jest on niezwykle smaczny i wilgotny. Jest to idealny przepis na wyjątkowe, świąteczne ciasto.
Składniki:
- 2 szklanki mąki
- 3 jajka
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka mleka
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka mleka
- 1 płaska łyżka cynamonu
- 3/4 szklanki suszonych rodzynek
- 1 szklanka powideł śliwkowych
- 1 szklanka powideł śliwkowych
- 1 łyżeczka sody
- 1/4 szklanki oleju
- 1 przyprawa do piernika
- 2 łyżki kakao
- 1/4 szklanki oleju
- 1 przyprawa do piernika
- 2 łyżki kakao
Sposób przygotowania:
- Rodzynki zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 15 minut.
- Do miski wbijamy jajka, wsypujemy cukier i miksujemy aż do momentu uzyskania puszystej masy.
- Mąkę przesiewamy przez sitko, stopniowo dodajemy do masy jajecznej i delikatnie mieszamy łyżką.
- Stopniowo dodajemy resztę składników stale mieszając.
- Na samym końcu dodajemy odcedzone i przesuszone na ręczniku papierowym rodzynki i dokładnie mieszamy.
- Gotowe ciasto wylewamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę i pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 45 minut.
wygląda świetnie
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie! :)
OdpowiedzUsuńMusiał być pyszny!
OdpowiedzUsuńChoć ja o świątecznych wypiekach jeszcze nie myślę ;)
A jaka duża blaszka ?
OdpowiedzUsuńBlaszka o wymiarach 28 x 23,5 cm. Pozdrawiamy
OdpowiedzUsuń