Kurczak z warzywami i makaronem po chińsku


            Przyszła chętka na chińszczyznę. Danie bardzo smaczne i zaskakujące.  Kuchnia chińska określana jest mianem kuchni bardzo oryginalnej, zdrowej i zróżnicowanej. Podczas przygotowania dania, pozostawia kucharzowi duże pole do popisu.  Mąż szalał w kuchni, czego efektem jest ta pyszna potrawa. Obiad bardzo szybko zniknął z talerza. Serdecznie polecamy.

 
Składniki:

- 500g filetów z piersi z kurczaka
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 1/4 małego selera
- por
- imbir
- 200g fasolki szparagowej
- 2 ząbki czosnku
- 1 papryka czerwona
- 2 duże cebule
- 200g makaronu błyskawicznego instant
- sos sojowy
- olej kokosowy
- sól, pieprz
- papryka słodka



Sposób przygotowania:

  1. Pierś z kurczaka kroimy na małe kawałki, doprawiamy łyżką sosu sojowego, pieprzem, solą i  słodką papryką.
  2. Smażymy na oleju kokosowym na złoty kolor. Po usmażeniu odkładamy do miseczki
  3. Na czystej patelni roztapiamy 2 łyżki oleju kokosowego, dodajemy łyżkę sosu sojowego przesmażamy przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku po czym dodajemy pokrojone w cienkie słupki marchewkę, pietruszkę i seler.
  4. Smażymy przez około 10 - 15 minut i następnie dodajemy kolejno: paprykę pokrojona w paski,  fasolkę, cebulę pokrojoną w piórka, posiekany por i kawałeczek potarkowanego imbiru.
  5. Całość smażymy, często mieszając do momentu aż wszystkie warzywa będą miękkie.
  6. Doprawiamy do smaku: solą, pieprzem, słodką papryką, szczyptą cukru i sosem sojowym.
  7. Makaron zalewamy wrzątkiem, nakrywamy i odstawiamy na 5 minut.
  8. Po tym czasie makaron odcedzamy i przelewamy zimna wodą.
  9. Warzywa, makaron i kurczaka mieszamy i podsmażamy przez około 5 min. 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz