Kiedy "naszła" mnie ochota na małe co nie co a w domu są tylko słodkości, których nie mogę jeść, nie pozostaje mi nic innego jak tylko samemu coś przygotować. W poszukiwaniu inspiracji natrafiłam na przepis na bezglutenowe brownie. Przepis pochodzi ze strony kwestiasmaku.com. Wyjątkowo nic nie zmieniałam. Brownie powstało w całości odwzorowane z oryginalnego przepisu.
Jakie są nasze odczucia...? Ciasto jest bardzo smaczne, mocno czekoladowe tak jak przystało na brownie. Niestety jak dla nas za słodkie. Następnym razem dodamy mniej cukru.
Składniki:
- 200g masła
- 300g gorzkiej czekolady
- 3 jajka
- 2/3 szklanki cukru (wersja ze zmniejszoną ilością cukru)
- 50g mąki ryżowej
- 50g mąki kukurydzianej
- 35g mąki ziemniaczanej
- szczypta soli
- łyżeczka cukru wanilinowego
- pół szklanki pokrojonych orzechów
Sposób przygotowania:
Składniki:
- 200g masła
- 300g gorzkiej czekolady
- 3 jajka
- 2/3 szklanki cukru (wersja ze zmniejszoną ilością cukru)
- 50g mąki ryżowej
- 50g mąki kukurydzianej
- 35g mąki ziemniaczanej
- szczypta soli
- łyżeczka cukru wanilinowego
- pół szklanki pokrojonych orzechów
Sposób przygotowania:
- Masło kroimy na małe kawałki. Wkładamy do rondla i rozpuszczamy stale mieszając.
- Dodajemy połamaną na kosteczki czekoladę i dokładnie mieszamy.
- Nie zagotowujemy.
- W oddzielnym naczyniu miksujemy jajka z cukrem i cukrem wanilinowym. Dodajemy roztopioną czekoladę i całość miksujemy na gładką masę.
- Powoli dodajemy mąkę, sól, orzechy i wszystko dokładnie miksujemy.
- Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia.
- Brownie pieczemy w nagrzanym do 160 stopni piekarniku przez 35minut.
pycha, uwielbiam ciasta na gorzkiej czekoladzie.
OdpowiedzUsuńps. śliczne naczynia :)
Naczynia to pamiątka rodzinna. Mają dużą wartość sentymentalną. Tak podane ciasto smakuje jeszcze bardziej:-)
OdpowiedzUsuńbardzo fajne ciasto
OdpowiedzUsuńZapraszam do moich przepisów :) kurczak z kwiatami cukinii
Czy to ciasto uda się upiec o takim samym przepisie, tylko, że bez dodatku masła? (wynika to z nietolerancji mleka krowiego)
OdpowiedzUsuńMyślę, że tak. Zamiast masła dodałabym 100 ml oleju.
Usuń