Ciasto Słonecznikowe

         Jest to bardzo zaskakujące i słodkie ciasto. Prawdziwym łasuchom na pewno bardzo przypadnie do gustu. Jak dla nas jeden kawałek w zupełności wystarcza. Kto by przypuszczał,  że taką ilość słonecznika można wykorzystać w cieście. Serdecznie polecamy!

Składniki:

Biszkopt
- 5 jaj
- 3 łyżki gotowanej wody
- 3/4 szklanki cukru
- 1 szklanka mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki kakao

- tabliczka gorzkiej czekolady

Płyta słonecznikowa
- pół kostki margaryny Kasi
- 3 łyżki mleka
- 1 szklanka cukru
- 40 dag slonecznika łuskanego

Krem
- 1 puszka masy krówkowej -  kajmak
- 1 kostka masła

Sposób przygotowania:
  1. Pieczemy biszkopt: ubijamy białka. Powoli dosypujemy cukier . Dodajemy żółtka i wodę. Cały czas miksujemy.
  2. Do mąki dodajemy kakao i  mieszamy z proszkiem do pieczenia.
  3. Mieszamy łyżką z resztą składników. Wykładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blachę.
  4. Pieczemy w nagrzanym piekarniku przez 15 - 20 min w temp. 180st. 
  5. Kiedy biszkopt wystygnie dzielimy go na dwa placki.
  6.  Płyta słonecznikowa: w rondelku rozpuszczamy margarynę, dodajemy cukier i mleko. Wszystko zagotowujemy. 
  7. Wsypujemy słonecznik i gotujemy przez około 5 - 15 min, aż w słonecznik wsiąknie tłuszcz.
  8. Rozkładamy na blaszce wyłożonej pergaminem i pieczemy przez około 15 min. w temp. 160 st.
  9. Odstawiamy do przestygnięcia
  10. Krem tworzymy miksując puszkę kajmaku z kostką masła.
UKŁADAMY: biszkopt, krem, płyta słonecznikowa, krem, biszkopt, krem i na górze starta gorzka czekolada.

4 komentarze:

  1. trochę suche...a może nasączyć czymś? jakąś kawą...a tak poza tym pychaaaaaaa

    OdpowiedzUsuń
  2. Tak, jak najbardziej można nasączyć: wodą z cukrem i cytryną lub np. sokiem z puszki po brzoskwiniach.

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyszedł mi rzadki krem czy ubiala Pani pierwsze masło a później dodała kajmak?

    OdpowiedzUsuń