Składniki:
Biszkopt
- 5 jaj
- 3 łyżki gotowanej wody
- 3/4 szklanki cukru
- 1 szklanka mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki kakao
- tabliczka gorzkiej czekolady
Płyta słonecznikowa
- pół kostki margaryny Kasi
- 3 łyżki mleka
- 1 szklanka cukru
- 40 dag slonecznika łuskanego
Krem
- 1 puszka masy krówkowej - kajmak
- 1 kostka masła
Sposób przygotowania:
- Pieczemy biszkopt: ubijamy białka. Powoli dosypujemy cukier . Dodajemy żółtka i wodę. Cały czas miksujemy.
- Do mąki dodajemy kakao i mieszamy z proszkiem do pieczenia.
- Mieszamy łyżką z resztą składników. Wykładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blachę.
- Pieczemy w nagrzanym piekarniku przez 15 - 20 min w temp. 180st.
- Kiedy biszkopt wystygnie dzielimy go na dwa placki.
- Płyta słonecznikowa: w rondelku rozpuszczamy margarynę, dodajemy cukier i mleko. Wszystko zagotowujemy.
- Wsypujemy słonecznik i gotujemy przez około 5 - 15 min, aż w słonecznik wsiąknie tłuszcz.
- Rozkładamy na blaszce wyłożonej pergaminem i pieczemy przez około 15 min. w temp. 160 st.
- Odstawiamy do przestygnięcia
- Krem tworzymy miksując puszkę kajmaku z kostką masła.
trochę suche...a może nasączyć czymś? jakąś kawą...a tak poza tym pychaaaaaaa
OdpowiedzUsuńTak, jak najbardziej można nasączyć: wodą z cukrem i cytryną lub np. sokiem z puszki po brzoskwiniach.
OdpowiedzUsuńWyszedł mi rzadki krem czy ubiala Pani pierwsze masło a później dodała kajmak?
OdpowiedzUsuńNie. Do kajmaku dodawałam masło.
OdpowiedzUsuń