Pieczona ryba po bolońsku



              Chcielibyście swoich gości zaskoczyć nowym daniem a może nie macie pomysłu na obiad?  Ryba po bolońsku będzie świetnym wyborem. Potrawa ta już wielokrotnie gościła na naszym stole. Do tego dania można użyć różnego rodzaju ryb. My najczęściej korzystamy z filetów dorsza, soli lub mintaja.


Składniki: 

- 0,5 kg pieczarek
- 2 czerwone papryki
- 1 zielona papryka
- 1 żółta papryka
- 2 cebule
- 500 g mrożonych filetów ryby 
- 4 łyżki przecieru pomidorowego
- olej
- sól, pieprz
- łyżeczka suszonych ziół  prowansalskich
- łyżeczka suszonego oregano


Sposób przygotowania:

  1.  Cebulę obieramy, kroimy i szklimy na złoty kolor. 
  2.  Pieczarki myjemy i kroimy na małe kawałki
  3. Smażymy na tej samej patelni co cebulę. Doprawiamy solą i pieprzem. 
  4. Papryki możemy owinąć w folię aluminiową i piec przez 25 min w 190st. Po tym czasie obieramy je ze skórki. Można zamiast pieczenia obrać je obierakiem do warzyw. 
  5. Papryki kroimy na podłużne cienkie paski i smażymy. Kiedy papryka będzie miękka doprawiamy ją solą, pieprzem i ziołami. 
  6. Rybę solimy i pieprzymy. Smażymy z obu stron na rozgrzanym oleju. 
  7. Połowę filetów przekładamy do naczynia żaroodpornego. Przykrywamy częścią pieczarek i  papryk.
  8. Tworzymy kolejną warstwę. Wierzch smarujemy przecierem pomidorowym. 
  9. Wstawiamy do nagrzanego do 190 stopni piekarnika i pieczemy przez około 30 minut.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz