Uwielbiamy sałatki. Dlatego powstanie nowy dział w którym sukcesywnie będziemy dodawać nasze sprawdzone przepisy na sałatki. Lubimy te z majonezem ale jeszcze bardziej smakują nam te prawdziwie wiosenne z sezonowymi warzywami i sosem winegret. Przedstawiamy przepyszną sałatkę z pomidorami i ogórkami (prosto z działki od rodziców). Może dlatego smakowała wyśmienicie. Warzywa nie pryskane, bez chemii... samo zdrowie. Tym razem sałatka była dodatkiem do obiadu. Jednak pasuje jako samodzielne danie.
Składniki:
- sałata rukola
- pół główki zwykłej sałaty
- 2 pomidory
- 3 ogórki gruntowe
- pół czerwonej papryki
- 4 łyżki kukurydzy
- łosoś wędzony
- 1/3 szklanki słonecznika
- pół opakowania sera feta
- 4 łyżki oliwy
- łyżka soku z cytryny
-sól i pieprz
Sposób przygotowania:
- Sałatę myjemy i suszymy na ręczniku papierowym albo w suszarce do sałaty.
- Rwiemy na małe kawałki.
- Warzywa myjemy i kroimy na kawałki.
- Słonecznik prażymy na patelni. Cały czas mieszając, dodajemy szczyptę soli i dalej mieszamy.
- Odstawiamy do wystygnięcia.
- Kroimy na kawałeczki łososia, w kostkę ser feta.
- Przygotowujemy sos winegret. Mieszamy oliwę z sokiem z cytryny. Doprawiamy sola i pieprzem.
- Całość polewamy sosem i posypujemy słonecznikiem.
Pycha. Zrobilam i konsumuje z najwieksza przyjemnoscia! Bardzo dziekuje za ten przepis, na pewno zagosci u mnie jeszcze nie raz!
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszymy, że sałatka smakowała! Zapraszamy do częstych odwiedzin.
OdpowiedzUsuń