Sałatka z wędzonym łososiem, fetą i słonecznikiem


            Uwielbiamy sałatki. Dlatego powstanie nowy dział w którym sukcesywnie będziemy dodawać nasze sprawdzone przepisy na sałatki. Lubimy te z majonezem ale jeszcze bardziej smakują nam te prawdziwie wiosenne z sezonowymi warzywami i sosem winegret. Przedstawiamy przepyszną sałatkę z pomidorami  i ogórkami (prosto z działki od rodziców). Może dlatego smakowała wyśmienicie. Warzywa nie pryskane, bez chemii... samo zdrowie. Tym razem sałatka była dodatkiem do obiadu. Jednak pasuje jako samodzielne danie.


Składniki: 

- sałata rukola
- pół główki zwykłej sałaty
- 2 pomidory
- 3 ogórki gruntowe
- pół czerwonej papryki
- 4 łyżki  kukurydzy
- łosoś wędzony
- 1/3 szklanki słonecznika
- pół opakowania sera feta
- 4 łyżki oliwy
- łyżka soku z cytryny
-sól i pieprz



Sposób przygotowania:

  1. Sałatę  myjemy i suszymy na ręczniku papierowym albo w suszarce do sałaty.
  2. Rwiemy na małe kawałki.
  3. Warzywa myjemy i kroimy na kawałki.
  4. Słonecznik prażymy na patelni. Cały czas mieszając, dodajemy szczyptę soli i dalej mieszamy.
  5. Odstawiamy do wystygnięcia.
  6. Kroimy na kawałeczki łososia, w kostkę ser feta.
  7. Przygotowujemy sos winegret. Mieszamy oliwę z sokiem z cytryny. Doprawiamy sola i pieprzem. 
  8. Całość polewamy sosem  i posypujemy słonecznikiem.




2 komentarze:

  1. Pycha. Zrobilam i konsumuje z najwieksza przyjemnoscia! Bardzo dziekuje za ten przepis, na pewno zagosci u mnie jeszcze nie raz!

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo się cieszymy, że sałatka smakowała! Zapraszamy do częstych odwiedzin.

    OdpowiedzUsuń