Składniki:
- makaron rurki
- 400 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej
- jeden średni kalafior
- puszka kukurydzy
- 500 g pieczarek
- czerwona papryka
- starta mozzarella
- 20 g sera żółtego
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki masła
Sos:
- 300 ml śmietany 18%
- 2 łyżki majonezu
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz
- 10 dag sera żółtego
- płaska łyżeczka ziół prowansalskich
- łyżeczka przyprawy oregano
Sposób przygotowania:
- Makaron gotujemy na pół twardo. Odcedzamy.
- Mięso mielone smażymy na patelni, doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy drobno pokrojone 2 ząbki czosnku.
- Pieczarki kroimy w kawałki i smażymy na maśle z dodatkiem oleju. Doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy pokrojoną paprykę i chwilę smażymy.
- Kalafior gotujemy na pół twardo.
- Sos: śmietanę mieszamy z majonezem dodajemy przyprawy i ser.
- W naczyniu żaroodpornym układamy 2 warstwy: makaron, mięso, pieczarki z papryką, kalafior, kukurydzę i posypujemy startą mozzarellą zalewamy połową sosu i układamy ponownie 2 warstwę składników i na samą górę nakładamy trochę makaronu.
- Zalewamy resztą sosu. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 200 st przez 30 min. Po15 minutach nakładamy starkowany ser i dalej pieczemy.
Uwielbiam takie zapiekanki, są pyszne ale kaloryczne.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do mnie.