Zapiekane piersi z kurczaka faszerowane brokułami, papryką i mozzarelą.

  
            Tradycyjne kotlety są zawsze smaczne. Jednak, kiedy mamy ochotę na coś innego, zaczynamy tworzyć i wymyślać nowe przepisy. Okazało się, że nie byliśmy dość oryginalni ponieważ znaleźliśmy w internecie sporo podobnych przepisów. Wykonanie jest dość proste. Jednak smak tego dania, zależy od bardzo dobrego doprawienia i przygotowania mięsa. Zanim zaczniemy piec, należy piersi z obu stron chwilę przesmażyć aby zamknąć pory i aby pierś była soczysta. 


Składniki:

- 1 duża pierś z kurczaka
- 1 świeży brokuł
- 1 papryka
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 200g tartej mozzarelli
- 100 g sera żółtego
- pół łyżeczki oregano
- pół łyżeczki czerwonej słodkiej  papryki
- płaska łyżeczka ziół prowansalskich
- sól, pieprz
- wykałaczki




Sposób przygotowania:


  1.  Brokuł myjemy i gotujemy przez około 8 minut.
  2. Na rozgrzaną patelnie wrzucamy pokrojoną w drobną kostkę cebulę, chwilę szklimy i dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek.
  3.  Następnie dodajemy pokrojoną czerwoną paprykę i kawałki brokułów. Wszystko razem chwilę smażymy. Doprawiamy solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi i oregano.
  4. Farsz przekładamy do miski. Dodajemy około 150 g sera mozzarella i 100 g sera żółtego. 
  5. Piersi z kurczaka przekrajamy w pół, tworząc kieszonki do których włożymy nasz farsz.
  6. Piersi bardzo dokładnie solimy, pieprzymy i doprawiamy czerwoną papryką. Na zewnątrz jak i w środku.
  7. Następnie faszerujemy piersi wbijając wykałaczki aby warzywa nie wypadły.
  8. Na rozgrzanej patelni podsmażamy piersi z obu stron i przekładamy do naczynia żaroodpornego. 
  9. Pieczemy przez około 45 min w temp 185 stopni. 5 minut przed końcem czasu posypujemy resztą sera.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz