Kolejny mój debiut z mąką bezglutenową. Dopiero poznaję kuchnię bez mąki pszennej. Nie zawsze jest łatwo. Tym razem zaufałam mące firmy Schar. Pierniczki wyszły bardzo smaczne i chrupiące. Czekają już w zamkniętym pojemniku na święta.
Składniki:
- 450g mąki bezglutenowej
- 100g płynnego miodu
- 1 łyżka przyprawy do pierniczków
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia (bezglutenowego)
- 70g cukru pudru
- 70g masła
- 1 jajko
- lukier
Sposób przygotowania:
- 350g mąki mieszamy z proszkiem do pieczenia, przyprawą do pierników.
- Następnie dodajemy cukier, miód, miękkie masło i wbijamy całe jajko.
- Całość bardzo dokładnie miksujemy.
- Pozostałe 100g mąki wysypujemy na stolnicę i bardzo dokładnie ugniatamy z pozostałą częścią ciasta.
- Na 15 minut odstawiamy do lodówki.
- Po tym czasie odrywamy 1/3 ciasta i je rozwałkowujemy. (wałek i stolnica są delikatnie podsypane mąką)
- Wycinamy pierniczki. Układamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
- Pieczemy przez około 7 - 8 minut w temperaturze 180 stopni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz