Jest to jedno z ulubionych ciast mojego męża. Bardzo lubi wszystkie ciasta, ciasteczka, babeczki w których występuje masa budyniowa. Jesień już do nas zawitała. Coraz więcej czasu spędzamy przykryci ciepłym kocem z kubkiem aromatycznej herbaty w ręku. Tarta to smaczny dodatek do mile spędzonego wieczoru. Ciasto składa się z trzech elementów i każda z tych części ma swojego fana. Mąż najbardziej lubi masę budyniową, ja spód ciasta a borówkę ze smakiem zajada nasza pociecha.
Składniki:
Tarta
- 250 g mąki
- 150 g masła pokrojonego w kostkę
- pół łyżeczki drobnoziarnistej soli
- 1 jajko
- 1 łyżka zimnego mleka
- 3 budynie waniliowe
- 0,7 l mleka
- 3 łyżki miękkiego masła
- 3 łyżki cukru
- szklanka borówek amerykańskich
Sposób przygotowania:
- Wysypujemy mąkę na stolnicę i robimy w niej wgłębienie.
- Dodajemy masło, sól i wbijamy jajko. Mieszamy palcami i łączymy składniki na gładką masę.
- Powoli zgarniamy mąkę i ugniatamy, aż ciasto będzie miało ziarnistą konsystencję.
- Wlewamy mleko, delikatnie łączymy palcami z resztą ciasta. Wyrabiamy ciasto na gładką masę.
- Formujemy kulę, owijamy w folię i wkładamy na 30 min do lodówki.
- Po tym czasie ciasto wałkujemy i układamy na wysmarowaną tłuszczem formę do tarty. ( możemy blat delikatnie podsypać mąką)
- Jeśli ciasto się "rwie", możemy wykleić ciastem blaszkę.Kilkukrotnie nakłuwamy widelcem tartę i pieczemy przez około 25 minut w 190 st.
- Budynie gotujemy według instrukcji na opakowaniu ale w mniejszej ilości mleka (0,7l)
- Kiedy budyń przestygnie dodajemy do niego masło i miksujemy na najwyższych obrotach.
- Masę budyniową wykładamy na przestudzone ciasto i na wierzch układamy borówki.
Dla każdego coś miłego ;)
OdpowiedzUsuńCudnie to ciacho wygląda :)