Tarta z masą budyniową i borówkami

           Jest to jedno z ulubionych ciast mojego męża. Bardzo lubi wszystkie ciasta, ciasteczka, babeczki w których występuje masa budyniowa. Jesień już do nas zawitała. Coraz więcej czasu spędzamy przykryci ciepłym kocem  z kubkiem aromatycznej herbaty w ręku. Tarta to smaczny dodatek do mile spędzonego wieczoru. Ciasto składa się z trzech elementów i każda z tych części ma swojego fana. Mąż najbardziej lubi masę budyniową, ja spód ciasta a borówkę ze smakiem zajada nasza pociecha.


Składniki:

 Tarta
-  250 g mąki
-  150 g masła pokrojonego w kostkę
-  pół łyżeczki drobnoziarnistej soli
-  1 jajko
-  1 łyżka zimnego mleka

- 3 budynie waniliowe
- 0,7 l mleka
- 3 łyżki miękkiego masła
- 3 łyżki cukru
- szklanka borówek  amerykańskich




Sposób przygotowania:

  1. Wysypujemy mąkę na stolnicę i robimy w niej wgłębienie.
  2. Dodajemy masło, sól  i wbijamy jajko. Mieszamy palcami i łączymy składniki na gładką masę.
  3. Powoli zgarniamy mąkę i ugniatamy, aż ciasto będzie miało ziarnistą konsystencję.
  4. Wlewamy mleko, delikatnie łączymy palcami z resztą ciasta. Wyrabiamy ciasto na gładką masę.
  5. Formujemy kulę, owijamy w folię i wkładamy na 30 min do lodówki.
  6. Po tym czasie ciasto wałkujemy i układamy na wysmarowaną tłuszczem formę do tarty. ( możemy blat delikatnie podsypać mąką)
  7. Jeśli ciasto się "rwie", możemy wykleić ciastem blaszkę.Kilkukrotnie nakłuwamy widelcem tartę i pieczemy przez około 25 minut w 190 st.
  8.  Budynie gotujemy według instrukcji na opakowaniu ale w mniejszej ilości mleka (0,7l) 
  9. Kiedy budyń przestygnie dodajemy do niego masło i miksujemy na najwyższych obrotach. 
  10. Masę budyniową wykładamy na przestudzone ciasto i na wierzch układamy borówki. 


1 komentarz: