To kolejny mój autorski pomysł na ciasto. Jest ono bardzo smaczne i zaskakujące w smaku. Po wyjęciu z piekarnika musiałam szybko sprawdzić czy się udało i niestety... nie poprzestałam na jednym kawałku. Wyszło bardzo dobre. Serdecznie polecamy ten przepis.
Składniki:
- 2 pełne szklanki mąki tortowej
- 200g miękkiej margaryny
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 3 jajka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 szklanka rozdrobnionych orzechów (użyłam włoskich i laskowych)
- około 60g żurawiny
- 4 gruszki
Sposób przygotowania:
- Margarynę ucieramy mikserem z cukrem pudrem. Stopniowo dodajemy po jednym jajku nie przestając miksować.
- Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i po jednej łyżce dodajemy do reszty składników.
- Wsypujemy orzechy i na wolnych obrotach wszystko dokładnie mieszamy.
- Gruszki myjemy, obieramy i kroimy na małe kawałki. Dodajemy do masy gruszki, żurawinę i łyżką łączymy wszystkie składniki.
- Nakładamy ciasto na wysmarowaną margaryną i posypaną bułką tartą blaszkę keksówkę.
- Pieczemy w nagrzanym piekarniku przez około 55 minut w 180 stopniach.
Zachwycające smaki jesieni :)
OdpowiedzUsuń