Risotto z selerem naciowym, cukinią i krewetkami


                     Szukam słów aby opisać smak tej potrawy i nasuwa mi się tylko jedno stwierdzenie: znakomita. Obiad przygotował mąż. On także jest specjalistą od idealnie przygotowanego risotto.  Bardzo mi ta potrawa smakowała. Była idealnie doprawiona. Jednym słowem rewelacyjna.



Składniki:

- 200g ryżu włoskiego
- 2 selery naciowe
- 300g cukinii
- 3 szalotki
- 250g dużych krewetek
- 0,7 litra bulionu warzywnego
- oliwa z oliwek
- lampka białego wina
- 2 łyżki masła
- natka pietruszki




Sposób przygotowania:

  1. Krewetki obieramy ze skorupek.
  2. Cukinie myjemy, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę.
  3. Seler naciowy pozbawiamy włókien i także kroimy na małe kawałki.
  4. Na oliwie podsmażamy seler z cukinią i poszatkowana szalotką.
  5. Po około 10 minutach wsypujemy ryż i dokładnie mieszamy aby każde ziarenko pokryło się oliwą.
  6. Następnie wlewamy wino i całość dokładnie mieszamy. 
  7. Czekamy aż całość się zredukuje i dolewamy bulion w małych porcjach. Cały czas mieszając.
  8.  Gdy ryż wchłonie prawie cały bulion dodajemy krewetki i gotujemy przez około 15 minut.
  9. Następnie dodajemy pokrojoną natkę pietruszki i masło. Całość bardzo dokładnie mieszamy.
  10. Danie należy podawać od  razu po zrobieniu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz