Szukam słów aby opisać smak tej potrawy i nasuwa mi się tylko jedno stwierdzenie: znakomita. Obiad przygotował mąż. On także jest specjalistą od idealnie przygotowanego risotto. Bardzo mi ta potrawa smakowała. Była idealnie doprawiona. Jednym słowem rewelacyjna.
Składniki:
- 200g ryżu włoskiego
- 2 selery naciowe
- 300g cukinii
- 3 szalotki
- 250g dużych krewetek
- 0,7 litra bulionu warzywnego
- oliwa z oliwek
- lampka białego wina
- 2 łyżki masła
- natka pietruszki
Sposób przygotowania:
- Krewetki obieramy ze skorupek.
- Cukinie myjemy, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę.
- Seler naciowy pozbawiamy włókien i także kroimy na małe kawałki.
- Na oliwie podsmażamy seler z cukinią i poszatkowana szalotką.
- Po około 10 minutach wsypujemy ryż i dokładnie mieszamy aby każde ziarenko pokryło się oliwą.
- Następnie wlewamy wino i całość dokładnie mieszamy.
- Czekamy aż całość się zredukuje i dolewamy bulion w małych porcjach. Cały czas mieszając.
- Gdy ryż wchłonie prawie cały bulion dodajemy krewetki i gotujemy przez około 15 minut.
- Następnie dodajemy pokrojoną natkę pietruszki i masło. Całość bardzo dokładnie mieszamy.
- Danie należy podawać od razu po zrobieniu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz