Nie ma piękniejszego przywitania dnia, od przepysznego śniadania przygotowanego przez męża. Rano biegałam i powiedziałam mężowi aby wyjątkowo nie czekał na mnie ze śniadaniem. Jednak On, postanowił mi zrobić dużą niespodziankę. To pięknie podane śniadanie, oprócz tego, że wyglądało niezwykle apetycznie to w dodatku bardzo było smaczne. Nigdy nie przypuszczałam, że jajka można ugotować bez skorupek. Całość idealnie do siebie pasowała. Muffiny były bardzo dobre a w połączeniu z doskonale ugotowanymi jajkami smakowały wybornie. Całość idealnie połączył przepyszny sos, własnej roboty. Serdecznie polecamy.
Składniki:
Ciasto na muffiny:
Składniki:
Ciasto na muffiny:
- 500g mąki
- 250ml wody
- 40g
drożdży
- 1 łyżeczka
soli
- 1 łyżeczka
cukru
- 3 łyżki masła
Dodatki
- 4 jajka
- świeże liście szpinaku
- szynka parmeńska
Sos
- 2 łyżki majonezu
- 2 łyżki śmietany 18% do zup
- 2 łyżki serka mascarpone
Sposób przygotowania:
- Masło rozpuszczamy i odstawiamy na chwilę do przestygnięcia.
- W letniej wodzie rozpuszczamy drożdże, dodajemy mąkę i resztę składników.
- Wyrabiamy na jednolitą masę.
- Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
- Po wyrośnięciu tworzymy kulki, które rozwałkowujemy na placki o grubości około 2 cm.
- Odstawiamy do ponownego wyrośnięcia.
- Smażymy z obu stron na suchej patelni.
- Jajko wbijamy do szklanki wyłożonej folią spożywczą.
- Formujemy kulkę i dokładnie zawiązujemy.
- Gotujemy przez około 2-3 minuty do momentu ścięcia się białka.
- Szynkę podsmażamy z obu stron.
- Składniki na sos bardzo dokładnie mieszamy.
- Muffiny przecinamy na pół, smarujemy masłem i układamy szynkę, jajko i liście szpinaku. Na wierzch nakładamy sos.
iście angielskie śniadanie :)
OdpowiedzUsuń