Chyba mamy za dobrze... Dostaliśmy od rodziców świeże warzywa prosto z działki. Między innymi piękne, dorodne cukinie. Pomysłów na ich wykorzystanie jest wiele, jednak tym razem postanowiliśmy przygotować smaczną serową zupę z cukinią w roli głównej.
- 600g cukinii
- 2 - 3 duże ziemniaki
- 2 cebule
- 1 łyżka masła
- 2 ząbki czosnku
- 300g mozzarelli
- 1,5 litra bulionu
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
- Cebulę kroimy i szklimy na maśle. Dodajemy przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku i chwilę smażymy.
- Cukinię myjemy, obieramy ze skórki i wydrążamy środek tak aby pozbyć się pestek.
- Ziemniaki i cukinię kroimy na małe kawałki.
- Przygotowujemy bulion warzywny lub drobiowy. Do garnka wlewamy bulion, dodajemy cukinię, ziemniaki i cebulę.
- Gotujemy przez 25 minut. Po tym czasie dodajemy pokrojoną na kawałki mozzarellę.
- Doprawiamy solą i pieprzem.
- Całość miksujemy na gładki krem.
Wygląda smacznie :)
OdpowiedzUsuńwww.facebook.com/truskawkowa.fiesta