Kiedy po pracy nie ma obowiązków, to przychodzi taki moment, że zaczyna się myśleć i tworzyć nowe dania i ciasta. Tarta z borówkami to mój autorski pomysł. Wykorzystałam to, co miałam w lodówce i szafkach. Ciasto bardzo smaczne i proste w przygotowaniu. Słodka masa rewelacyjnie łączy się z czekoladowym spodem. Ciasto bardzo smakowało mężowi a to dla mnie najlepsza opinia.
Składniki:
- 3/4 puszki masy krówkowej najlepiej z firmy Gostyń
- 200 g gorzkiej czekolady
- 500 ml śmietany kremówki
- szklanka borówek amerykańskich
- duże opakowanie herbatników
- 200g masła
- cukier wanilinowy
- 2 smietanfixy
- 3 łyżki cukru pudru
Sposób przygotowania:
- Herbatniki rozkruszamy na drobny "piasek".
- Masło rozpuszczamy i wlewamy do herbatników. Bardzo dobrze ugniatamy ciasto.
- Połamaną czekoladę wrzucamy do rondelka. Dolewamy 2 - 3 łyżki śmietany i stale mieszam aż czekolada się rozpuści.
- Dodajemy rozpuszczoną czekoladę do naszego spodu ciasteczkowego i dokładnie mieszamy wszystkie składniki.
- Formę wylepiamy naszym ciastem.
- Masę krówkową wykładamy na ciasto.
- Śmietanę ubijamy mikserem. Pod koniec ubijania dodajemy cukier puder, cukier wanilinowy, śmietanfixy.
- Śmietanę wykładamy na masę krówkową. Następnie układamy umyte i osuszone borówki.
- Wstawiamy na godzinę do lodówki.
Piękna, ładna, smakowicie wygląda, zabieram kawałek dla siebie ;)
OdpowiedzUsuńSmacznego!
OdpowiedzUsuń