Tarta z borówkami. Bez pieczenia!


          Kiedy po pracy nie ma obowiązków, to przychodzi taki moment, że zaczyna się myśleć i tworzyć nowe dania  i ciasta. Tarta z borówkami to mój autorski pomysł. Wykorzystałam to, co miałam w lodówce i szafkach. Ciasto bardzo smaczne i proste w przygotowaniu. Słodka masa rewelacyjnie łączy się z czekoladowym spodem.  Ciasto bardzo smakowało mężowi a to dla mnie najlepsza opinia.


Składniki:

- 3/4 puszki masy krówkowej najlepiej z firmy Gostyń
- 200 g gorzkiej czekolady
- 500 ml śmietany kremówki
- szklanka borówek amerykańskich
- duże opakowanie herbatników
- 200g masła
- cukier wanilinowy
- 2 smietanfixy
- 3 łyżki cukru pudru


Sposób przygotowania:


  1. Herbatniki rozkruszamy na drobny "piasek".
  2. Masło rozpuszczamy  i wlewamy do herbatników. Bardzo dobrze ugniatamy ciasto.
  3. Połamaną czekoladę wrzucamy do rondelka. Dolewamy 2 - 3 łyżki śmietany i stale mieszam aż czekolada się rozpuści.
  4. Dodajemy rozpuszczoną czekoladę do naszego spodu ciasteczkowego i dokładnie mieszamy wszystkie składniki.
  5. Formę wylepiamy naszym ciastem.
  6. Masę krówkową wykładamy na ciasto.
  7. Śmietanę ubijamy mikserem. Pod koniec ubijania dodajemy cukier puder, cukier wanilinowy, śmietanfixy.
  8. Śmietanę wykładamy na masę krówkową. Następnie układamy umyte i osuszone borówki.
  9.  Wstawiamy na godzinę do lodówki.


2 komentarze: