Sałatka z kaszą jaglaną, wędzonym łososiem i oliwkami


          Kolejny przepis na bardzo smaczną, zdrową i pożywną sałatkę. Jest to idealne rozwiązanie na pyszną kolację. Kasza jaglana to samo zdrowie. Zaliczana jest do najzdrowszych kasz. Posiada mało skrobi, za to bardzo dużo przyswajanego białka. Jest źródłem witamin z grupy B, B1, B2, B6 a także żelaza i miedzi. Dla mnie największą wartością jest to, że jest lekkostrawna i nie uczula a co najważniejsze: nie posiada glutenu. 



Składniki:


- 2 pomidory
- 2 ogórki
- 2/3 woreczka ugotowanej kaszy jaglanej
- około 5- 6 oliwek
- pół puszki kukurydzy
- pół  główki sałaty
- wędzony łosoś

Sos winegret z musztardą
- 4 łyżki oliwy
- łyżka soku z cytryny
- sól i pieprz
- łyżeczka musztardy



Sposób przygotowania:

  1. Aby kasza jaglana nie miała gorzkiego posmaku, przed gotowaniem  musimy ją opłukać w zimnej a następnie w gorącej wodzie. Niektórzy polecają wrzucić ją do gorącej wody a następnie po chwili wylać wodę i rozpocząć gotowanie w nowej wodzie. 
  2. Sałatę  myjemy i suszymy na ręczniku papierowym albo w suszarce do sałaty.
  3. Rwiemy na małe kawałki.
  4. Warzywa myjemy i kroimy na kawałki.
  5. Łososia kroimy na kawałeczki
  6. Przygotowujemy sos winegret. Mieszamy oliwę z sokiem z cytryny. Dodajemy musztardę i doprawiamy sola i pieprzem. 
  7. Całość polewamy sosem.  


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz