Składniki:
- 2 puszki masy krówkowej najlepiej z firmy Gostyń
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 1 szklanka mąki kukurydzianej
- 5 szklanek mleka
- pół buteleczki olejku wanilinowego
- 100 g gorzkiej czekolady
- 100g mlecznej czekolady
- 5 łyżek śmietany kremówki
- 5 batonów snickers
- 2 duże opakowania herbatników
- 1 małe opakowanie herbatników
Sposób przygotowania:
- Do garnka wlewamy 4 szklanki mleka i je zagotowujemy. Pozostałą część mleka przelewamy do rondelka i dodajemy olejek, mąkę i cukier. Bardzo dobrze mieszamy i powoli dolewamy do wcześniej ugotowanego mleka.
- Cały czas dokładnie mieszamy i chwilę zagotowujemy. Czekamy aż masa zgęstnieje. Jeśli nie chce zgęstnieć to powoli dosypujemy mąki kukurydzianej.
- Masę dzielimy na 2 części. Do jednej dodajemy gorzką czekoladę i mieszamy.
- Do drugiej części puszkę kajmaku i także łączymy składniki.
- Tym sposobem powstają nam dwie masy: czekoladowa i kajmakowa.
- Przygotowujemy dwie polewy:
- Czekoladę mleczną rozpuszczamy w rondelku i łączymy ze śmietaną.
- W drugim garneczku podgrzewamy puszkę kajmaku.
- Układamy warstwami: herbatniki, masa czekoladowa, herbatniki, masa kajmakowa, herbatniki, masa czekoladowa itd do momentu wykorzystania wszystkich składników. Na wierzch ciasta układamy pokrojone w kawałeczki batony snickersa.
wygląda bajecznie :)!
OdpowiedzUsuńWygląda smacznie :-)
OdpowiedzUsuń