To przepyszne danie zostało przygotowane przez męża. Kurki są dostępne, więc trzeba było dobrze je wykorzystać. Powstały sos może być świetną bazą do innych potraw. Obiad bardzo mi smakował i nie raz będzie gościł na naszym stole. Bardzo serdecznie polecamy.
Składniki:
- makaron tagliatelle
- 250g kurek
- 4 łyżki białego wina
- 130ml śmietany kremówki 30%
- 120ml buliony warzywnego
- pęczek posiekanej natki pietruszki
- 3 filety piersi z kurczaka
- masło, olej
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
- Kurki myjemy pod bieżącą wodą. Suszymy na ręczniku papierowym.
- Piersi z kurczaka oczyszczamy z błon i kostek. Oprószamy solą i pieprzem.
- Chwilkę smażymy z obu stron na złoty kolor. Przekładamy na talerz i przykrywamy folią.
- Na tej samej patelni na której smażyliśmy kurczaka, przygotowujemy sos kurkowy.
- Kurki wrzucamy na rozgrzaną patelnie. Dodajemy łyżkę masła i dalej chwilę smażymy.
- Doprawiamy solą i pieprzem. Zdejmujemy z patelni.
- Na rozgrzany tłuszcz wlewamy wino i zagotowujemy. Następnie dodajemy bulion i gotujemy aż sos się zredukuje.
- Po tym czasie dodajemy kurki i wlewamy śmietanę. Całość zagotowujemy.
- Pod koniec dodajemy posiekaną natkę pietruszki i gotujemy przez około 2 minuty. Doprawiamy solą i pieprzem.
- Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu.
- Piersi z kurczaka kroimy w plastry i podajemy z sosem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz