Ciasto ucierane z truskawkami


                 Kolejny przepis na ciasto z truskawkami. Trzeba korzystać z okazji, że są one wszędzie dostępne a przy tym bardzo smaczne.  Przygotowanie ciasta jest proste. Idealnie pasuje do porannej herbatki.


Składniki:

- 3 szklanki mąki
- 1 szklanka cukru
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- 16 łyżek oleju
- 4 jajka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- około 1 kg truskawek
- 100 ml wody
- cukier puder do posypania



Sposób przygotowania:

  1. Truskawki myjemy, szypułkujemy i odstawiamy na sitku do ocieknięcia.
  2. Do miski wbijamy jajka, dodajemy cukier, cukier wanilinowy i mieszamy mikserem na najwyższych obrotach przez około 8 minut.
  3. W oddzielnym  naczyniu mieszamy proszek do pieczenia z mąką.
  4. Po tym czasie do masy jajecznej stopniowo dodajemy mąkę, olej i wodę.
  5. Dalej miksujemy na gładka, jednolita masę.
  6. Do blaszki wysmarowanej margaryną i posypanej bułką tartą wykładamy ciasto. 
  7. Wyrównujemy  i na wierzch układamy truskawki.
  8. Pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku  przez około 45 -50 minut.








5 komentarzy:

  1. Mogłabym takie jeść i jeść :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Właśnie wyjechało z piekarnika, dodałam jagody, truskawki i kruszonkę ... bo bez niej nie ma u mnie ciasta ucieranego:). Pięknie urosło, pięknie pachnie, tylko poczekac na smak trzeba bo gorące:) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. Przyznaję bez bicia, że ciasto jest pyszne. Kruszonka chrupiąca, ciasto pulchne i bardzo, bardzo smaczne:) .... dziękuję za przepis:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo się cieszymy i zapraszamy do częstego odwiedzania naszego bloga:-)

    OdpowiedzUsuń