Kolejny przepis na ciasto z truskawkami. Trzeba korzystać z okazji, że są one wszędzie dostępne a przy tym bardzo smaczne. Przygotowanie ciasta jest proste. Idealnie pasuje do porannej herbatki.
Składniki:
- 3 szklanki mąki
- 1 szklanka cukru
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- 16 łyżek oleju
- 4 jajka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- około 1 kg truskawek
- 100 ml wody
- cukier puder do posypania
Sposób przygotowania:
- Truskawki myjemy, szypułkujemy i odstawiamy na sitku do ocieknięcia.
- Do miski wbijamy jajka, dodajemy cukier, cukier wanilinowy i mieszamy mikserem na najwyższych obrotach przez około 8 minut.
- W oddzielnym naczyniu mieszamy proszek do pieczenia z mąką.
- Po tym czasie do masy jajecznej stopniowo dodajemy mąkę, olej i wodę.
- Dalej miksujemy na gładka, jednolita masę.
- Do blaszki wysmarowanej margaryną i posypanej bułką tartą wykładamy ciasto.
- Wyrównujemy i na wierzch układamy truskawki.
- Pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 45 -50 minut.
Mogłabym takie jeść i jeść :)
OdpowiedzUsuńWłaśnie wyjechało z piekarnika, dodałam jagody, truskawki i kruszonkę ... bo bez niej nie ma u mnie ciasta ucieranego:). Pięknie urosło, pięknie pachnie, tylko poczekac na smak trzeba bo gorące:) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł z tą kruszonką.
UsuńPrzyznaję bez bicia, że ciasto jest pyszne. Kruszonka chrupiąca, ciasto pulchne i bardzo, bardzo smaczne:) .... dziękuję za przepis:)
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszymy i zapraszamy do częstego odwiedzania naszego bloga:-)
OdpowiedzUsuń