Ciasto czekoladowe

   
           Lato idzie wielkimi krokami, słońca coraz więcej i wolny czas staramy się spędzać na świeżym powietrzu. To szybkie w przygotowaniu ciasto, idealnie nadaje się na przyjęcie w ogrodzie. Ciasto jest bardzo puszyste i smaczne.


Składniki:


- 220g mlecznej czekolady
- 0,5 szklanki cukru pudru
- 250g margaryny Kasi
- łyżka kakao
- 1,5 szklanki mąki tortowej
- 7 jajek
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia

 Polewa:
- pół kostki margaryny
- pół szklanka cukru pudru
- 3 łyżki kakao


Sposób przygotowania:

  1. Margarynę rozpuszczamy w garnku. Dodajemy czekoladę i kakao. Stale mieszamy. 
  2. Odstawiamy do przestygnięcia.
  3. Jajka miksujemy razem z cukrem pudrem przez 2 minuty. Po tym czasie dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i rozpuszczoną czekoladę. Całość miksujemy.
  4. Masę wylewamy na blachę  (wyłożoną papierem do pieczenia)
  5. Pieczemy przez 30 - 35 minut w 200 stopniach.
  6. Polewę przygotowujemy roztapiając pół kostki margaryny z połową szklanki cukru pudru, 3 łyżkami kakao i 2 łyżkami gorącej wody. 
  7. Wszystko chwilę zagotowujemy, cały czas mieszając. Gorącą polewę wylewamy na ciasto.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz