Odwiedziny rodziny zmobilizowały mnie do przygotowania nowego ciasta. Truskawki są już wszędzie dostępne, więc wybór był oczywisty. W okresie letnim postaram się dodawać przepisy z owocami sezonowymi w roli głównej. Jest to kolejny przepis na ciasto bez pieczenia.
Składniki:
- 700g truskawek
- szklanka konfitury truskawkowej
- 2/3 szklanki soku pomarańczowego
- 1 l. śmietany kremówki 36%
- 2 śmietanfixy
- 2 galaretki truskawkowe
- 450g serka mascarpone
- 1/3 szklanki cukru pudru
- cukier wanilinowy
- 3-4 opakowania biszkoptów podłużnych
Sposób przygotowania:
- Truskawki myjemy, czyścimy i kroimy w plasterki.
- Konfiturę truskawkową przekładamy do miski. Dolewamy soku pomarańczowego i dokładnie mieszamy.
- Galaretki rozpuszczamy w około 100 ml gorącej wody i dodajemy do musu truskawkowego. Odstawiamy do lekkiego stężenia.
- Śmietanę ubijamy mikserem. Pod koniec ubijania dodajemy cukier puder, cukier wanilinowy, śmietanfixy i stopniowo dodajmy mascarpone. Wszystkie składniki delikatnie mieszamy.
- Na dnie blachy wyłożonej papierem do pieczenia układamy: biszkopty, masę z mascarpone, kawałki truskawek, tężejący mus truskawkowy i ponownie biszkopty, masę z mascarpone, kawałki truskawek, mus truskawkowy.
- Jeśli dobrze podzieliliśmy składniki to tworzymy kolejna trzecią warstwę biszkoptów, masy z mascarpone, kawałków truskawek i musu truskawkowego.
- Kończymy smarując ciasto masą z mascarpone. Na wierzch układamy truskawki.
- Wstawiamy na godzinę do lodówki.
Niebo w gębie)))
OdpowiedzUsuńWygląda wspaniale, goście z pewnością byli zachwyceni :)
OdpowiedzUsuń