Sernik jagodowy


                            Wstyd się przyznać ale jeszcze nigdy nie piekłam tradycyjnego sernika.  Na pewno, niedługo taki przepis się pojawi. Jednak tym razem, zamierzamy się podzielić, przepisem na pyszny sernik jagodowy. Smak ciasta jest na prawdę bardzo dobry i wyjątkowy. Przygotowany został na imprezę urodzinową. Jednak pasuje na każdą inną okoliczność...bo przecież, kto nie lubi sernika...? Myślę, że ciasto zaskoczy nie jednego gościa.


Składniki:


- 300g kakaowych herbatników
- kostka masła
- 4 jajka
- 1 kg twarogu sernikowego z wiaderka
-3/4 szklanki cukru
- 1 opakowanie budyniu wanilinowego (proszek)
- opakowanie cukru wanilinowego
- 2,5 szklanki jagód
- 1 łyżka soku z cytryny
- 200g śmietany kremówki 30%
- 3 łyżki cukru pudru
- pół szklanki  jagód do posypania 





Sposób przygotowania:
  1. Jagody myjemy, odcedzamy i blendujemy na mus. 
  2. Herbatniki rozdrabniamy za pomocą blendera lub wałka i przesypujemy do miski.
  3. Masło rozpuszczamy i wlewamy do naczynia z herbatnikami. Bardzo dokładnie mieszamy.
  4. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia.
  5. Masą ciasteczkową wyklejamy dno i boki blaszki. Następnie wkładamy do piekarnika i podpiekamy przez 10 min w temperaturze 170 stopni.
  6. W misce ucieramy jajka  z cukrem. Miksując dodajemy 1 opakowanie cukru wanilinowego, sok z cytryny i  budyń waniliowy. 
  7. Stopniowo dodajemy twaróg sernikowy i na koniec mus jagodowy. Chwilkę miksując.
  8. Masę serową wylewamy na przypieczony spód. 
  9. Pieczemy w 160 stopniach przez około godzinę. 
  10. Po tym czasie odstawiamy sernik do przestygnięcia i ubijamy śmietanę z cukrem. Całość posypujemy jagodami


3 komentarze:

  1. Też nigdy nie piekłam tradycyjnego sernika;) Wolę wersje podkręcone ciekawymi dodatkami.

    OdpowiedzUsuń
  2. Ależ ma kolor!
    Zakochałam się... :)

    OdpowiedzUsuń