Teraz coś co idealnie pasuje na imprezę, na święta a przede wszystkim na kolację. Przysmak gajowego to nasz ulubiony sposób przygotowania śledzi. Dlatego przepis trafia na bloga. Smak potrawy jest wyrazisty i zaspokoi nie jedno wybredne podniebienie.
Składniki:
- 50 dag solonych filetów śledziowych
- około 15 dag suszonych grzybów
- mały koncentrat pomidorowy
- 2 czerwone cebule
- 1/4 szklanki suszonej żurawiny
- ziele angielskie
- liść laurowy
- bulion grzybowy
- sól, pieprz
- masło
Sposób przygotowania:
- Śledzie moczymy w wodzie przez 2 - 3 godziny.
- Odsączamy a następnie kroimy w paski.
- Grzyby zalewamy ciepłą wodą. Jak staną się miękkie kroimy na mniejsze kawałki.
- Cebulę obieramy i kroimy w drobne piórka lub paski.
- Szklimy na maśle i dodajemy pokrojone grzyby.
- Całość smażymy kilka minut. Dodajemy liść laurowy, 2 ziarenka ziela angielskiego, żurawinę. Zalewamy bulionem grzybowym i wszystko razem dusimy na małym ogniu przez 15 minut.
- Doprawiamy solą i pieprzem.
- Dodajemy 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego i dokładnie mieszamy. Odstawiamy do wystygnięcia.
- Wystudzone grzyby mieszamy ze śledziami. Całość odstawiamy do lodówki na 2 - 3 godziny.
Brzmi smacznie. Robiłam kiedyś z rodzynkami, ale z żurawiną fajny pomysł, wypróbuję :)Bożena
OdpowiedzUsuńCzy żurawina suszona ?
OdpowiedzUsuńTak. Dodajemy suszoną żurawinę.
OdpowiedzUsuń