Ptysie z pieczarkami

             Jest to idealna przekąska na imprezę. Najlepiej smakuje podana na ciepło. Przygotowanie jej jest bardzo łatwe. Nie ukrywam, że ze mnie jest łasuch i chętnie nadziałabym je czymś czekoladowym.  Zawsze można pójść na kompromis i połowę ptysi przygotować na słono a drugą połowę na słodko.
Jaką Wy wersję wolicie..:)?



Składniki:

- 250 ml wody
- 70g masła
- 1 szklanka maki
- 5 jajek
- szczypta soli
- 500g pieczarek
- duża cebula
- 2 łyżki masła do smażenia





 Sposób przygotowania:
  1. Wodę i masło zagotowujemy. 
  2. Dodajemy mąkę i intensywnie mieszamy do uzyskania jednolitej masy, która będzie odchodzić od ścian garnka. 
  3. Masę studzimy. Przekładamy do miksera i miksujemy na średnich obrotach dodając powoli po jednym jajku. Miksujemy do momentu uzyskania gładkiej masy.
  4. Na blaszce wyłożonej papierem, za pomocą rękawa bądź szprycy formujemy ptysie.
  5.  Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 200 st. przez 30 minut.
  6. Pieczarki i cebulę kroimy i smażymy na maśle. Doprawiamy solą i pieprzem
  7. Ptysie przecinamy na pół i nadziewamy pieczarkami.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz