Luty to czas, który nie kojarzy się z truskawkami. Jednak trzeba było dobrze wykorzystać te, które zostały wcześniej zamrożone. Co roku przygotowuję słodkie musy, które świetnie się przydają zimową porą do deserów i ciast. Latem ciasto najlepiej jest przygotować ze świeżych truskawek.
Składniki:
- 500 ml śmietanki kremówki 36%
- 350g herbatników czekoladowych
- 200g masła
- 2 śmietan fix
- cukier wanilinowy
- 3 galaretki truskawkowe
- około 600g truskawek
Sposób przygotowania:
- Herbatniki rozkruszamy a masło rozpuszczamy. Płynne masło dodajemy do herbatników i dokładnie mieszamy.
- Do wysmarowanej masłem formy dodajemy herbatniki i bardzo mocno ugniatamy tworząc spód ciasta.
- Śmietankę ubijamy mikserem na najwyższych obrotach powoli dodając cukier wanilinowy a pod koniec ubijania śmietan fixy. Pilnujemy aby nie "przebić" śmietany.
- Jeśli nie posiadamy gotowych musów truskawkowych to całe truskawki blendujemy.
- Zmiksowane owoce dodajemy do garnka i zagotowujemy. Odstawiamy i wsypujemy galaretki. Bardzo dokładnie mieszamy. Jeśli mus nie jest słodki możemy dosypać trochę cukru.
- Mus odstawiamy do przestudzenia.
- Na spodzie herbatnikowym układamy całe truskawki i wykładamy ubitą śmietanę.
- Następnie wykładamy tężejący mus truskawkowy. Całość wstawiamy do lodówki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz