Zupa krem brokułowa

                   Dawno nie gościła u nas żadna zupa. Brokuł który był w lodówce, trzeba było dobrze wykorzystać. Zupa brokułowa jest bardzo łatwa w przygotowaniu. Nie zgodzimy się z opinią, że zupa krem jest nudna, mdła i bez wyrazu. W smaku jest naprawdę bardzo dobra.


Składniki:


- duży brokuł
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- 3 ziemniaki
- 3 cebule
- 3 ząbki czosnku
- pęczek koperku
- 100 g kremowego serka topionego
- 2 łyżki masła
- 2 kostki rosołowe drobiowe
- łyżeczka suszonej bazylii
- sól, pieprz




Sposób przygotowania: 

  1. Cebulę i czosnek drobno kroimy i szklimy na maśle.
  2. Warzywa myjemy, obieramy i kroimy w dużą kostkę. Brokuł dzielimy na małe różyczki.
  3. Przygotowujemy bulion. (około 1 litr wody)
  4. Do wywaru dodajemy warzywa, cebulę z czosnkiem i gotujemy do miękkości.
  5. Dodajemy pokrojony koperek.
  6. Kiedy warzywa będą miękkie dodajemy serek topiony i chwilkę razem wszystko gotujemy. Około 10 min. Doprawiamy solą, pieprzem i bazylią.
  7. Wszystko razem miksujemy.
  8. Zupę możemy podać z  płatkami migdałowymi, grzankami albo prażoną cebulą. 



1 komentarz:

  1. Witam,nominowałąm Waszego bloga do Liebster Award,szczegóły u mnie http://agusiowegotowanie.blogspot.co.uk/
    życzę miłej zabawy

    OdpowiedzUsuń