Składniki:
Tarta
- 300g mąki pszennej
- 170g schłodzonego masła
- 1 łyżeczka soli
- 1 żółtko
- 2-3 łyżki zimnej wody
- lub opakowanie gotowego ciasta francuskiego
Farsz
- 500g szpinaku mrożonego w liściach
- 400g świeżego filetu z łososia
- 2 ząbki czosnku
- 1 - 2 jajka
- sól, pieprz
- pół łyżeczki oregano
- tarta mozzarella
- 200g śmietany 18%
Sposób przygotowania:
- Tarta: Mąkę przesiewamy z solą. Dodajemy pokrojone w kostkę masło, żółtko i szybko zagniatamy ciasto.
- Stopniowo i powoli dodajemy wodę.
- Ciasta nie możemy długo zagniatać bo będzie twarde.
- Formułujemy kulę i schładzamy w lodówce przez 30 min.
- Następnie rozwałkowujemy i wylepiamy nim formę o średnicy 28 cm.
- Cisto nakłuwamy widelcem i pieczemy przez około 15 - 20 minut w temperaturze 180st.
- Farsz: Szpinak rozmrażamy i smażymy na maśle. Dodajemy drobno pokrojony czosnek, sól, pieprz i oregano.Kiedy szpinak jest miękki dodajemy śmietanę i dalej smażymy.
- Łososia doprawiamy sola i pieprzem i w całości smażymy.
- Kiedy łosoś jest usmażony, dzielimy go na małe kawałki.
- Na podpieczony spód wykładamy farsz (szpinak, łosoś i mozzarellę). Na górę polewamy rozmąconym jajkiem i posypujemy mozzarellą.
- Pieczemy około 30 min w 180 st.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz