Tarta ze szpinakiem i łososiem

             Łosoś i szpinak to rewelacyjne połączenie. W prosty sposób, można wyczarować bardzo wyjątkowe danie.  Tarta wypełniona farszem szpinakowo - łososiowym smakowała znakomicie. Niestety, jutro jej już nie zjemy... dziś zjedliśmy całą!

Składniki:

Tarta
- 300g mąki pszennej
- 170g schłodzonego masła
- 1 łyżeczka soli
- 1 żółtko
- 2-3 łyżki zimnej wody
- lub opakowanie gotowego ciasta francuskiego

Farsz
- 500g szpinaku mrożonego w liściach
- 400g świeżego filetu z łososia
- 2 ząbki czosnku
- 1 - 2 jajka
- sól, pieprz
- pół łyżeczki oregano
- tarta mozzarella
- 200g śmietany 18%


Sposób przygotowania:
  1. Tarta: Mąkę przesiewamy z solą. Dodajemy pokrojone w kostkę masło, żółtko i szybko zagniatamy ciasto.
  2. Stopniowo i powoli dodajemy wodę.
  3. Ciasta nie możemy długo zagniatać bo będzie twarde. 
  4. Formułujemy kulę i schładzamy w lodówce przez 30 min.
  5. Następnie rozwałkowujemy i wylepiamy nim formę o średnicy 28 cm.
  6. Cisto nakłuwamy widelcem i pieczemy przez około 15 - 20 minut w temperaturze 180st. 
  7. Farsz: Szpinak rozmrażamy i smażymy na maśle. Dodajemy drobno pokrojony czosnek, sól, pieprz i oregano.Kiedy szpinak jest miękki dodajemy śmietanę i dalej smażymy. 
  8. Łososia doprawiamy sola i pieprzem i w całości smażymy.
  9. Kiedy łosoś jest usmażony, dzielimy go na małe kawałki. 
  10. Na podpieczony spód wykładamy farsz (szpinak, łosoś i mozzarellę). Na górę polewamy rozmąconym jajkiem i posypujemy mozzarellą.
  11. Pieczemy około 30 min w 180 st.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz