Składniki:
Beza
- 300g cukru pudru
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- szczypta soli
- 6 białek
Masa
- 250g serka mascarpone
- 1 łyżeczka cukru wanilinowego
- 500 ml śmietanki kremowej 36%
- 1 łyżka cukru pudru
- 2 śmietan fix
- owoce: truskawki, borówki
- polewa czekoladowa
Sposób przygotowania:
- Białka ubijamy na sztywno. Pod koniec ubijania stopniowo dodajemy cukier puder, sok z cytryny, cukier wanilinowy i mąkę ziemniaczaną.
- Przekładamy bezę do okrągłej formy wyłożonej papierem do pieczenia.
- Formujemy z pianu okrąg z wyższymi brzegami.
- Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 170 stopni i pieczemy 5 min.
- Następnie zmniejszamy temperaturę do 130 st. i pieczemy przez godzinę i 50 minut.
- Bardzo ważne. Po upływie czasu studzimy bezę w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami.
- Śmietankę ubijamy na sztywno , pod koniec ubijania zmniejszamy obroty miksera o połowę i dodajemy cukry, śmietan fix i po jednej łyżeczce serka mascarpone.
- Dekorujemy owocami i polewą.
Smacznego!
Ależ pięknie wygląda! Udał Ci się ten debiut :)
OdpowiedzUsuń