Kurczak w sosie śmietanowo - brokułowym

               Dzisiaj w kuchni rządził brokuł. W wyniku połączenia wszystkich składników, powstał pyszny obiad. Danie jest szybkie w przygotowaniu.  Smak potrawy zależy od ilości dodanych przypraw i ziół.


Składniki:

- duża pierś z kurczaka
- 2 ząbki czosnku
- 300 g śmietany
18%
- 200 g makaronu świderki lub rurki
- brokuł
- 2 cebule
- około 150 ml wywaru drobiowego
 (z połowy kostki)
- sól, pieprz
- pół łyżeczki gałki muszkatołowej
- płaska łyżeczka słodkiej papryki w proszku
- ser żółty około 10 dag
- olej

Sposób przygotowania:

  1. Cebulę obieramy, drobno kroimy i szklimy na oleju. Dodajemy posiekane 2 ząbki czosnku i smażymy dalej.
  2. Pierś z kurczaka kroimy w duże kawałki doprawiamy solą, pieprzem, papryką i dodajemy do cebuli. Całość razem smażymy przez około 15 min. 
  3. Brokuł gotujemy w lekko osolonej wodzie około 10 min. Odcedzamy i dodajemy do reszty.
  4. Wlewamy wywar, dodajemy śmietanę i całość dusimy aż do uzyskania konsystencji sosu. 
  5. Dodajemy trochę startego sera i delikatnie mieszamy. 
  6. Podajemy z wcześniej ugotowanym makaronem. Posypujemy startym serem.



2 komentarze:

  1. zdrowiej z jakąś kaszą niż z tym białym makaronem, ale generalnie koncepcja mi się podoba

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękujemy za słuszną uwagę. Jak najbardziej zdrowiej by było z kaszą albo razowym makaronem. Pozdrawiamy

    OdpowiedzUsuń